Porova lazanja v beli omaki

Odpri galerijo
A+ A-
Pozimi je por pogosto na jedilniku, odličen je v kremni juhi, dodajamo ga k različnim jedem, tudi namesto čebule.
Musaka in lazanja sta priljubljeni jedi z mletim mesom in belo omako iz mleka in smetane ali jogurta. Podobno jed z mesom, krompirjem in drugo zelenjavo pripravimo tako, da je bolj redka in kremasta, na koncu jo prav tako popečemo v pečici. Zraven ponudimo skledo solate, pozimi naj bo naribano zelje, ki ga zabelimo z omako, pripravljeno iz nakockane pražene slanine ter kisa in olja. Pozimi kot vodilno zelenjavo dodamo por, lahko pa ga nadomestimo z jajčevci, bučkami, cvetačo, brokolijem itd., kar nam je dosegljivo in všeč.
Sestavine za 4 osebe
- 400 g mešanega mletega mesa
- 1 por
- 4–5 krompirjev
- 2 korenčka
- 2 dcl mleka
- 2 dcl jogurta
- 5 žlic ribanega parmezana
- 2 žlici moke
- maslo, olje, sol, poper
- šopek peteršilja
Priprava
1. Krompir in korenje očistimo, narežemo na kockice ter skuhamo v slani vodi. Por očistimo, operemo in narežemo na tanke kolobarje. Pražimo na vročem olju, dokler se ne zmehča. Potem dodamo mleto meso, solimo in popramo ter dušimo do mehkega.
2. Na maslu rahlo zarumenimo moko, dolijemo mleko in mešamo, da dobimo gladko zmes. Ko se zgosti, dolijemo jogurt, solimo in popramo ter premešamo.
3. V nepregorno posodo stresemo vse sestavine in dobro premešamo, potresemo s parmezanom in peteršiljem ter zapečemo pri 200 stopinjah.
Poizkusite še: Zelenjavni boršč
Fotografija: Thinkstock
Besedilo: A.K.
Datum Objave: 20.2.2018 ob 10:02