Odprta Kuhinja

Potratna torta brez peke

Odpri galerijo
A+   A-
Kaj dobimo, če združimo okuse potratne potice in filozofijo tiramisuja? Potramisu? Poticamisu? Ne – konkretno torto, ki jo odlikujeta skutna in orehova krema, vmes pa s kakavom prežeti keksi savoiardi.

Še malo kakavove smetane in pest čokoladnih jajčk, pa dobimo torto, ki jo lahko za veliko noč ponosno postavimo ob bok katerikoli potici. Za torto s premerom 24 ali 26 cm (24-centimetrska nastane kar visoka)! Tega recepta se ne boste spominjali kot potrate časa.

Poglejte, kako sočna je!
Poglejte, kako sočna je!

 

Potratna torta brez peke

 

  • 400 g keksov savoiardov
  • mleko
  • instant kakav

Skutna krema

  • 500 g pasirane skute
  • lupinica 1 limone
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 3 listi želatine
  • 300 ml smetane za stepanje

Orehova krema

  • 250 g mletih orehov
  • 200 ml mleka
  • vrečka rumovega sladkorja
  • 1–2 žlici ruma
  • 2–3 žlice sladkorja v prahu
  • 3 listi želatine
  • 200 ml smetane za stepanje

Kakavova smetana

  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 2 žlici grenkega kakava
  • 2–3 žlice sladkorja

Priprava


1. Skutna krema: v posodi zmešamo skuto, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in nastrgano lupinico ene limone.

2. Liste želatine potunkamo v hladno vodo in jih tam pustimo, da se napojijo, nato jih ožamemo in vržemo v kozico, to pa pristavimo na majhen ogenj. Ko se želatina povsem stopi, jo z električnim mešalnikom primešamo h kremi.

3. Sladko smetano stepemo in s spatulo vmešamo v kremo.

4. Orehova krema: liste želatine namočimo v hladni vodi in jih pustimo pri miru, da se napojijo.

5. Mleko zavremo in ga polijemo po mletih orehih. Vroče orehe premešamo, nato k njim dodamo ožeto želatino. Mešamo, da se želatina povsem stopi. Primešamo še rumov sladkor, rum in sladkor v prahu.

6. Sladko smetano stepemo in jo s spatulo nežno primešamo k ohlajenim orehom.

7. Tortogradnja: na podlago za torte po­stavimo tortni obroč in ga nastavimo na premer 24 ali 26 cm. Po notranji strani namestimo trak acetatne folije.

8. Po dnu modela za torte razporedimo kekse, ki jih prej namočimo v mešanici instant kakava in hladnega mleka. Na kekse stresemo skutno kremo in jo poravnamo.

9. Lotimo se nove plasti namočenih keksov, nato pride na vrsto orehova krema.

10. Gradnjo zaključimo z zadnjo plastjo v kakavu namočenih keksov.

11. Torto postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje je, če tam počaka do naslednjega dne.

12. Kakavova smetana: sladko smetano zavremo in v njej raztopimo grenki kakav in sladkor. Kozico s sladko smetano pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da se malce ohladi, nakar jo postavimo v hladilnik – tam naj čaka skupaj s torto.

13. Okrasitev: s torte odstranimo obroč in acetatno folijo. Ohla­jeno smetano s kakavom stepemo do čvrstega. Natlačimo jo v dresirno vrečko in z njo po torti narišemo rozete.

14. Torto potresemo z grenkim kakavom, povsem po velikonočno pa po vrhu namečemo še čokoladna jajčka.

 

 

Priporočamo še: Hren: 6 preprostih načinov, kako ga postreči za veliko noč

 

Datum Objave: 6.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

torta brez pekepotratna tortavelikonočna sladicasladice

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.