Odprta Kuhinja

Pozabite na šabeso, tukaj je domači izotonik z jurko – švicelj (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Najcenejša in najbolj okusna športna pijača pod soncem, ki si jo naredimo sami. V lepem kozarcu postane naravnost imeniten napitek.


Kje pa si bila s to svojo osvežilno pijačko celo dolgo vroče poletje, ko smo se kuhali na skoraj 40 stopinjah, vas slišim mrmrati. Priznam, v glavo mi je zamisel šinila šele, ko sem začela hoditi mimo domače trte, na kateri so se v črno barvale debele jagode jurke, aromatične samorodnice, ki je kraljica slovenskih pergol. Vsako leto si belim glavo, kako je čim več porabiti na različne načine, kajti konkurenca v obliki os je pri tem grozdju huda.

Izotonike so očitno poznali že pred stoletji in eden od historično najbolj vztrajnih je bil podlaga prav za tega. Malo manj organoleptično načičkano različico so nam­reč pili v kolonialni Ameriki 18. stoletja, šlo pa je za preprosto kombinacijo vode, dostopnega sladila (najpogosteje melase ali medu) ter – kisa. Zgodovinski viri že tedaj poročajo tudi o ingverju, kar pa težko verjamem, glede na podeželsko okolje, kjer so ga pili.

Za naše čase se zdi pitje kisa kar čudna ideja, ampak če ne verjamete, res ni izmišljija: včasih so ta napitek imenovali koščev tonik, switchel ali switzel, pri nas doma smo ga pre­imenovali v švicelj – kajti natančno to je. Napoj iz sestavin, ki nadomeščajo elektrolite, izgubljene z znojenjem poleti ali ob kakem garanju.

Pri nas doma švicelj ni priljubljen, raje bi pili kupljene in očit­no čim bolj drage izotonike, so priznali. Okus je res poseben in se ga je treba navaditi, kar pa gre pri pijačah, ki vsebujejo samo tako izstopajoče zdrave sestavine, kot jih ta, nekoliko hitreje. Jaz sem se že in meni se zdi najbolj osvežilna pijača, kar jih je pod soncem. Postrežena z dobro mero ledu in dodatki, ki jih ponavadi dajemo v džintonik, pa postane celo elegantna.

Kako se ga lotim: vzamem močno aromatično domače sadje, ki seveda ne sme biti škropljeno z ničimer, in grozdje samorodnih sort (jurka, izabela ...) je odlična izbira, tudi razno jagodičevje je primerno, denimo ribez. Vzamem še dober domač kis in med namesto navadnega sladila, malo posolim za še dodatne elektrolite, narežem nekaj ingverja, ki ga imamo doma ves čas pri roki, ta doda poskočnost in skoraj občutek, da gre za fermentirano pijačo. Nato vse skupaj skuham in ohladim. Pomembno se mi zdi le to, da kisa in medu ne damo v vročo prevrelico, da zadržimo prav vsako sled koristnih snovi, ki jih nosita s seboj.

Po tem receptu bo nastala močna in gosta pijača, ki jo sama uporabljam kot sirup: malo šviclja za okus in veliko vode. Zdi se mi tudi dober način za tisto redno uživanje domačega kisa, ki nam ga priporočajo, na malo manj mučen način, kot je čisti, in, ovbe, na prazen želodec. Vemo pa, da je kis zbirka neverjetnih koristi za telo, ki se že stoletja dolgo uporablja pri različnih zdrav­stvenih tegobah.

ni podpisa
ni podpisa


Švicelj je moja najljubša domača pijača, s prestola je izrinil šabeso.

Domači izotonik z jurko  • večji grozd neškropljenega aromatičnega domačega grozdja (jurka, izabela ...)

  • večja pest robid

  • 1 l vode

  • za palec ingverja

  • ščep soli

  • 0,6 dl dobrega vinskega kisa

  • 90 g medu

  • za serviranje: led, sočno sadje, rdeči ali črni poper


Priprava


1. Posodo z vodo pristavimo na štedilnik, dodamo sol, drobno narezan ingver in grozdje, ki smo ga očistili pecljev. Zavremo in na majhnem ognju kuhljamo še kakih 15 minut, da začne kožica na jagodah pokati in se nekoliko razbarva.

2. S tlačilko pretlačimo jagode, da izpustijo čim več okusa, nato pa skozi gosto cedilo tekočino precedimo v drugo posodo in pustimo, da se ohladi na telesno temperaturo.

3. V naslednjem koraku v mlačni napitek dodamo med in kis in mešamo tako dolgo, da se med razpusti.

4. Prelijemo v steklenice in postavimo v hladilnik čez noč, naslednji dan pa uživamo v tem osvežilnem domačem izotoniku, najcenejši športni pijači pod soncem.
Namig: Čisto dobra bosta tudi dva grozda namesto robid. Gre za to, da porabimo tisto, kar je trenutno na izbiro.

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Mična.si: Za košarico 13 osnovnih izdelkov smo popisali cene v Sloveniji (in našli najcenejšo ponudbo!)
Datum Objave: 26.8.2022 ob 13:08

Več iz te teme:

videoizotonikkisrobidejurka

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.