Pražen krompir z jurčki

Za štiri jedce.

Sestavine

– 1 kg krompirja, 2 čebuli šalotki
– 20 dag gob (jurčkov), za pest suhih ocvirkov
– 0,5 dl olja, 1 dl čiste goveje juhe
– ščepec popra, ščepec soli, šopek peteršilja (če želimo)

Priprava

1. Neolupljen krompir temeljito očistimo. Stresemo ga v lonec in prilijemo toliko hladne vode, da sega za dva prsta čez gomolje. Ko zavre, kuhamo približno 25 minut. Ko je krompir pravilno skuhan, odlijemo vodo in počakamo, da se ohladi. Ohlajenega z ljubeznijo olupimo.

2.Narežemo ga na kolobarje, debele približno 3 mm.

3. Medtem ko čakamo, da se krompir ohladi, olupimo šalotko in jo narežemo na ravno prav debele rezine. V ponvi segrejemo olje in dodamo šalotko. Popražimo, da blago porumeni.

4. Sveže nabrane jurčke očistimo, narežemo na manjše koščke in stresemo na popraženo šalotko. Jurčke še nekaj minut pražimo na čebuli in olju, da spustijo malo vode in se lepo omehčajo.

5. V ponev stresemo narezan krompir. Med praženjem ga ne mešamo, temveč po vrhu le nežno poravnamo. Nato ga pustimo, da se na spodnjem delu naredi skorjica. Tedaj ga postopoma obračamo oziroma prelagamo, da je zapečena spodnja plast zgoraj. Tako se hrustljavo prepraži in zapeče čim več krompirja. Izogibamo se mešanju, tlačenju in mečkanju. Sprva pražimo pri nizki temperaturi, proti koncu pa jo povišamo. Med praženjem dodamo malo soli in popra ter mešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo po krompirju.

6. Proti koncu prilijemo govejo juho, dodamo suhe ocvirke v pravi količini, še enkrat temeljito prepražimo in odstavimo. Potresemo lahko z nasekljanim peteršiljem in premešamo.

Fotografija: Špela Ankele

Preberite še: Kruhki z mocarelo
Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed