Preprost sadni kobler

Odpri galerijo
A+ A-
Ime cobbler najverjetneje pomeni posebno skledo, v kateri so angleški priseljenci v Ameriki pekli in stregli to slaščico.
Priprava: 5 minut; čas peke: 35–40 minut.
Sestavine
- 1 kg sadja, sok pol limone
- 4–5 žlic sladkorja
- 1–2 žlici koruznega škroba
Testo
- 150 g moke, 3 žlice sladkorja
- žlička pecilnega praška
- ščep soli, 2 dl sladke smetane
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
2. Sadje očistimo, po potrebi narežemo na manjše kose. Stresemo ga v model. Sadja naj bo toliko, da ostane še za prst prostora do roba modela v višino. Prelijemo ga s sokom pol limone, sladkamo in pomešamo s koruznim škrobom. Tako se bo med peko izcejeni sadni sok povezal v čudovito omako.
3. Za testeni pokrov v posodici pomešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Potem dodamo sladko smetano in dobro premešamo, da dobimo gladko testo.
4. Z žlico za sladoled ali večjo žlico testo naložimo po sadju v več kepicah. Model porinemo v segreto pečico za 35–40 minut, da testo rahlo porjavi in sadje začne brbotati.
5. Slaščico malce ohladimo in ponudimo še toplo po pečeni postrvi in krompirju z blitvo.
Koristen nasvet: Včasih je nadeva in sadja v modelu toliko, da med peko začne škropiti po pečici. To preprečite, če pod model podstavite pekač ali papir za peko.
Opomba: Koruzni škrob poveže izcejeni sadni sok v pudingasto omako. Jagodičje izloči več soka, slive in hruške denimo manj. Količino škroba zato prilagodite vrsti sadja. Tudi količina sladkorja je stvar osebnega okusa.
Različice: Slaščica je slastna tudi hladna s kepico sladoleda.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Preberite še: Stročji fižol z drobtinicami, mandlji in pinjolami
Datum Objave: 1.9.2017 ob 11:09