Odprta Kuhinja

Preprost sadni kobler

Odpri galerijo
A+   A-
Ime cobbler najverjetneje pomeni posebno skledo, v kateri so angleški priseljenci v Ameriki pekli in stregli to slaščico.



Priprava: 5 minut; čas peke: 35–40 minut.

Sestavine


- 1 kg sadja, sok pol limone
- 4–5 žlic sladkorja
- 1–2 žlici koruznega škroba
Testo
- 150 g moke, 3 žlice sladkorja
- žlička pecilnega praška
- ščep soli, 2 dl sladke smetane

Priprava


1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Sadje očistimo, po potrebi narežemo na manjše kose. Stresemo ga v model. Sadja naj bo toliko, da ostane še za prst prostora do roba modela v višino. Prelijemo ga s sokom pol limone, sladkamo in pomešamo s koruz­nim škrobom. Tako se bo med peko izcejeni sadni sok povezal v čudovito omako.

3. Za testeni pokrov v posodici pomešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Potem dodamo sladko smetano in dobro premešamo, da dobimo gladko testo.

4. Z žlico za sladoled ali večjo žlico testo naložimo po sadju v več kepicah. Model porinemo v segreto pečico za 35–40 minut, da testo rahlo porjavi in sadje začne brbotati.

5. Slaščico malce ohladimo in ponudimo še toplo po pečeni postrvi in krompirju z blitvo.

Koristen nasvet: Včasih je nadeva in sadja v modelu toliko, da med peko začne škropiti po pečici. To preprečite, če pod model podstavite pekač ali papir za peko.


Opomba: Koruzni škrob poveže izcejeni sadni sok v pudingasto omako. Jagodičje izloči več soka, slive in hruške denimo manj. Količino škroba zato prilagodite vrsti sadja. Tudi količina sladkorja je stvar osebnega okusa.


Različice: Slaščica je slastna tudi hladna s kepico sladoleda.


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Stročji fižol z drobtinicami, mandlji in pinjolami
Datum Objave: 1.9.2017 ob 11:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: