To bo vaš majski favorit: prekrasna pita s šparglji

Kristina Dežman z možem Miho sredi enakomerno vzvalovanih dolenjskih gričev vodi Kmetijo Monera. Več o tej zanimivi kmetiji si lahko preberete TUKAJ.
Kmetija utripa v ritmu regenerativnega kmetijstva, ki je med mladimi zelo priljubljeno in cenjeno. Ta pristop v grobem pomeni, da lahko mali kmet z učinkovitimi metodami in celostnim upravljanjem pozitivno prispeva k boljšemu okolju, razvoju lokalnega gospodarstva in, kar je najpomembnejše, tudi k obnovi oziroma regeneraciji narave.
Kristina Dežman nam je, ko smo obiskali njihov dom, postregla dve jedi: enolončnico, pripravljeno iz domačih sestavin, smo vam že predstavili, danes pa je čas še za slano pito oziroma kiš. Zvezda te jedi so sveži in odlični domači šparglji – naužijmo se jih, dokler je še sezona!
Slana pita s šparglji
Za 6 do 8 kosov.
Testo
- 300 g moke
- 150 g masla
- jajce
- ščep soli
Nadev
- 500 g špargljev
- 4 jajca
- 3 dl mleka
- malo naribanega muškatnega oreška
- ščep soli
Dodatno
- malo olja (ko popečemo šparglje)
- malo moke (ko razvaljamo)
- malo masla (za pekač)
Priprava
- Najprej testo: hladno maslo narežemo na dober centimeter velike kocke. Z rokami jih razdrobimo skupaj z moko, v katero smo dodali sol, da dobimo peskasto strukturo.
- Nato dodamo še jajce in na hitro umesimo testo. Zvaljamo ga na malo pomokani površini. S testom obložimo namaščen pekač in pazimo, da je pokrit tudi notranji rob.
- Testo preluknjamo z vilicami in ga za 7 minut potisnemo v pečico, ogreto na 180 stopinj.
- Ko se peče, pripravimo nadev: na malo olja prepražimo šparglje, narezane na centimeter ali dva velike kose. Malo ohladimo, nato dodamo k razžvrkljanim jajcem, ki smo jih pomešali z mlekom in naribanim muškatnim oreškom.
- Nadev razporedimo na že malo zapečeno testo, nato pa kiš pečemo še približno pol ure na 180 stopinjah.