Odprta Kuhinja

To bo vaš majski favorit: prekrasna pita s šparglji

Prekrasna pita s šparglji (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
»Maj, pomlad, šparglji!« Te tri besede so nam odzvanjale v glavi, ko nam je Kristina Dežman s Kmetije Monera postregla preprosto slano pito oziroma kiš, dopolnjen z zelenimi poganjki.

Kristina Dežman z možem Miho sredi enakomerno vzvalovanih dolenjskih gričev vodi Kmetijo Monera. Več o tej zanimivi kmetiji si lahko preberete TUKAJ.

Kmetija utripa v ritmu regenerativnega kmetijstva, ki je med mladimi zelo priljubljeno in cenjeno. Ta pristop v grobem pomeni, da lahko mali kmet z učinkovitimi metodami in celostnim upravljanjem pozitivno prispeva k boljšemu okolju, razvoju lokalnega gospodarstva in, kar je najpomembnejše, tudi k obnovi oziroma regeneraciji narave.

Kristina Dežman nam je, ko smo obiskali njihov dom, postregla dve jedi: enolončnico, pripravljeno iz domačih sestavin, smo vam že predstavili, danes pa je čas še za slano pito oziroma kiš. Zvezda te jedi so sveži in odlični domači šparglji – naužijmo se jih, dokler je še sezona!

image_alt
Piščančja enolončnica z zelenjavo in jajcem: sestavina, ki poskrbi za pravi preobrat okusa

Slana pita s šparglji

Za 6 do 8 kosov.

Testo

  • 300 g moke
  • 150 g masla
  • jajce
  • ščep soli

Nadev

  • 500 g špargljev
  • 4 jajca
  • 3 dl mleka
  • malo naribanega muškatnega oreška
  • ščep soli

Dodatno

  • malo olja (ko popečemo šparglje)
  • malo moke (ko razvaljamo)
  • malo masla (za pekač)

Priprava

  1. Najprej testo: hladno maslo narežemo na dober centimeter velike kocke. Z rokami jih razdrobimo skupaj z moko, v katero smo dodali sol, da dobimo peskasto strukturo.
  2. Nato dodamo še jajce in na hitro umesimo testo. Zvaljamo ga na malo pomokani površini. S testom obložimo namaščen pekač in pazimo, da je pokrit tudi notranji rob.
  3. Testo preluknjamo z vilicami in ga za 7 minut potisnemo v pečico, ogreto na 180 stopinj.
  4. Ko se peče, pripravimo nadev: na malo olja prepražimo šparglje, narezane na centimeter ali dva velike kose. Malo ohladimo, nato dodamo k razžvrkljanim jajcem, ki smo jih pomešali z mlekom in naribanim muškatnim oreškom.
  5. Nadev razporedimo na že malo zapečeno testo, nato pa kiš pečemo še približno pol ure na 180 stopinjah.

image_alt
Bezeg: vsi ga nabiramo, a le redki vedo, da je ta del strupen

Datum Objave: 15.5.2025 ob 10:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: