Odprta Kuhinja

Preprosta breskova krostata

A+   A-
Enostavno pripravljena, a še kako okusna sladica.


Priprava: 10 minut; čas peke: 30 minut.

Sestavine


- 500 g svežega listnatega testa
- 5 velikih breskev
- 2,5 dl sladke smetane
- 3 jajca
- vrečka vaniljevega sladkorja
- lupinica limone
- 2 veliki žlici sladkorja
- sladkor v prahu za okras

Priprava


1. Pečico vklopimo na 200 stopinj. Pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko.

2. Testo razgrnemo po pekaču, pri čemer pazimo, da so robovi nekoliko privzdignjeni. Testo z vilicami večkrat prebodemo.

3. Breskve umijemo, po želji olupimo, razrežemo na krhlje in jih položimo na testo, tako da ga povsem pokrijejo.

4. V posodo damo jajca, sladko smetano, vaniljev sladkor, limonino lupinico in sladkor, z metlico premešamo in s to mešanico prelijemo breskve na testu.

5. Pekač porinemo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut. Ponudimo toplo ali hladno, posuto s sladkorjem v prahu, po pečeni svinjski zarebrnici in papriki z žara ter paradižnikovi solati s krutoni.
Različica: Sladica je prav tako okusna z marelicami, hruškami, jabolki, mešanico različnih vrst sadja, tudi z jagodičjem ali celo sadjem iz kompota.

Namig: Če boste uporabili zamrznjeno listnato testo, ga odtalite, nato oba kosa staknite skupaj (enega položite vrh drugega) in nato razvaljajte v velikost pekača.

Nasvet: Sveže listnato testo vzemite iz hladilnika 10 minut pred delom. Tako se bo manj trgalo med odvijanjem.

Poizkusite še: Breskova marmelada s sivko

Naslovna fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 1.8.2018 ob 09:08

Več iz te teme:

sladicareceptsladkoOkusnosezonskopocenibreskveideja za sladicokrostatasadno

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.