
Enostavno pripravljena, a še kako okusna sladica.
Priprava: 10 minut; čas peke: 30 minut.
Sestavine
– 500 g svežega listnatega testa
– 5 velikih breskev
– 2,5 dl sladke smetane
– 3 jajca
– vrečka vaniljevega sladkorja
– lupinica limone
– 2 veliki žlici sladkorja
– sladkor v prahu za okras
Priprava
1. Pečico vklopimo na 200 stopinj. Pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko.
2. Testo razgrnemo po pekaču, pri čemer pazimo, da so robovi nekoliko privzdignjeni. Testo z vilicami večkrat prebodemo.
3. Breskve umijemo, po želji olupimo, razrežemo na krhlje in jih položimo na testo, tako da ga povsem pokrijejo.
4. V posodo damo jajca, sladko smetano, vaniljev sladkor, limonino lupinico in sladkor, z metlico premešamo in s to mešanico prelijemo breskve na testu.
5. Pekač porinemo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut. Ponudimo toplo ali hladno, posuto s sladkorjem v prahu, po pečeni svinjski zarebrnici in papriki z žara ter paradižnikovi solati s krutoni.
Različica: Sladica je prav tako okusna z marelicami, hruškami, jabolki, mešanico različnih vrst sadja, tudi z jagodičjem ali celo sadjem iz kompota.
Namig: Če boste uporabili zamrznjeno listnato testo, ga odtalite, nato oba kosa staknite skupaj (enega položite vrh drugega) in nato razvaljajte v velikost pekača.
Nasvet: Sveže listnato testo vzemite iz hladilnika 10 minut pred delom. Tako se bo manj trgalo med odvijanjem.
Poizkusite še: Breskova marmelada s sivko
Naslovna fotografija: Krištof Koman