
Jabolka poskrbijo za jesenski pridih v priljubljeni Vodnikovi pogači, ki si jo je zamislila Tanja Drinovec.
Te dni se vsestranska Kranjčanka Tanja Drinovec podaja na samostojno kulinarično pot, saj je na Hujah (v pritličju poslopja LUK – Medgeneracijski center) odprla izobraževalni center in gurmanski atelje Umami. V njem bo pripravljala okusne slaščice – tako tiste po starih receptih in s poudarkom na lokalnih sestavinah kot tudi bolj moderne. Prvi od njenih tradicionalnih receptov je že tu, in sicer različica Vodnikove pogače, kot jo vidijo Tanjine oči. Skratka: »Preprosto, lokalno, sezonsko in okusno!« Pri pripravi te jedi je uporabila lokalne sestavine – od moke, jajc in mlečnih izdelkov Podjed pa vse do jabolk iz enega od gorenjskih sadovnjakov, pri čemer velja dodati, da jabolk v originalni različici te pogače ni: »A meni se zdi pogača zaradi tega še malo bolj sočna, pa še sladici nariše jesenski pridih.«

Vodnikova pogača z jabolki, kot jo pripravi Tanja Drinovec
Za 6–8 kosov.
- 400 g ostre moke
- 200 g masla (in še košček za namastitev pekača)
- 1 dl mlačne vode
- 1 dl kisle smetane
- ščepec soli
Nadev
- 5 jajc
- 100 g sladkorja
- 1 dl mleka
- 3,5 dl kisle smetane
- 50 g rozin
- 80 g mletih orehov ali mandljev (lahko tudi mandljevih lističev)
- 2 pesti naribanih olupljenih jabolk
- naribana limonova lupinica
- malo cimeta
- nekaj žlic ruma
Priprava
1. Združimo sestavine za testo in zgnetemo hlebček. Testo za vsaj pol ure shranimo v hladilnik, da se spočije.
2. Nato ga razvaljamo in položimo v rahlo namaščen okrogel pekač (za pite ali podoben), tako da so s testom pokriti tudi notranji robovi. Pečemo 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
3. Zatem v posodi zmešamo sestavine za nadev in ga prelijemo čez testo. Pečemo še 25 ali 30 minut v pečici, ogreti na omenjeno temperaturo.
4. Postrežemo še mlačno, lahko posuto s sladkorjem v prahu.