Preprosta pogača z jabolki

Jabolka poskrbijo za jesenski pridih v priljubljeni Vodnikovi pogači, ki si jo je zamislila Tanja Drinovec.

Te dni se vsestranska Kranjčanka Tanja Drinovec podaja na samostojno kulinarično pot, saj je na Hujah (v pritličju poslopja LUK – Medgeneracijski center) odprla izobraževalni center in gurmanski atelje Umami. V njem bo pripravljala okusne slaščice – tako tiste po starih receptih in s poudarkom na lokalnih sestavinah kot tudi bolj moderne. Prvi od njenih tradicionalnih receptov je že tu, in sicer različica Vodnikove pogače, kot jo vidijo Tanjine oči. Skratka: »Preprosto, lokalno, sezonsko in okusno!« Pri pripravi te jedi je uporabila lokalne sestavine – od moke, jajc in mlečnih izdelkov Podjed pa vse do jabolk iz enega od gorenjskih sadovnjakov, pri čemer velja dodati, da jabolk v originalni različici te pogače ni: »A meni se zdi pogača zaradi tega še malo bolj sočna, pa še sladici nariše jesenski pridih.«

Pojasnimo še besedo vsestranska, ki smo jo zapisali na začetku: Tanja Drinovec je tudi avtorica Poletovih receptov, Kranjčanke pa jo poznamo tudi kot izdelovalko pisanega nakita, ki ga je vrsto let ustvarjala v ateljeju sredi domačega mesta.

Vodnikova pogača z jabolki, kot jo pripravi Tanja Drinovec

Za 6–8 kosov.

  • 400 g ostre moke
  • 200 g masla (in še košček za namastitev pekača)
  • 1 dl mlačne vode
  • 1 dl kisle smetane
  • ščepec soli

Nadev

  • 5 jajc
  • 100 g sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 3,5 dl kisle smetane
  • 50 g rozin
  • 80 g mletih orehov ali mandljev (lahko tudi mandljevih lističev)
  • 2 pesti naribanih olupljenih jabolk
  • naribana limonova lupinica
  • malo cimeta
  • nekaj žlic ruma

Priprava

1. Združimo sestavine za testo in zgnetemo hlebček. Testo za vsaj pol ure shranimo v hladilnik, da se spočije.

2. Nato ga razvaljamo in položimo v rahlo namaščen okrogel pekač (za pite ali podoben), tako da so s testom pokriti tudi notranji robovi. Pečemo 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

3. Zatem v posodi zmešamo sestavine za nadev in ga prelijemo čez testo. Pečemo še 25 ali 30 minut v pečici, ogreti na omenjeno temperaturo.

4. Postrežemo še mlačno, lahko posuto s sladkorjem v prahu.

Namig: Sommelierka Mira Šemić zraven priporoča belo polsladko vino ali beli portovec.
Priporočamo še: Trik, kako brez likanja poravnamo zmečkan prt
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana