Odprta Kuhinja

Preprosti jogurtovi krofi z luknjo

Odpri galerijo
A+   A-
Taka izvedba, ki bi jo zmogel vsak – pa še nasvet imamo, kako obročke odlagati v olje, da bodo ostali lepe oblike in bo čim lažje.


Sestavine



  • 600 g moke

  • vrečka suhega kvasa

  • 2 žlički sladkorja (za kvas)

  • 125 g navadnega jogurta (sobne temperature)

  • 200 ml toplega mleka

  • 120 g sladkorja

  • 80 g sončničnega olja

  • lupinica limone

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • olje za cvrtje

  • sladkor za posip


Priprava


1. V posodo stresemo moko, kvas in dve žlički sladkorja ter dobro pomešamo.

2. V večjo posodo zlijemo jogurt, mleko, dodamo 120 g sladkorja, olje, lupinico limone in vaniljev sladkor. Pomešamo.

3. Po pesteh dodajamo moko v tekočino in mešamo na roke, ko postane pregosto, pa začnemo gnesti in ne odnehamo, dokler ne dobimo lepega gladkega testa.

4. Prestavimo ga v posodo za vzhajanje, ki smo ji pomokali dno, in kepo testa z nožem križno zarežemo. Pokrijemo s prozorno folijo in vzhajamo, da se testo podvoji, približno 90 minut.

5. Delovno površino pomokamo in nanjo predenemo vzhajano testo. Z vseh strani ga prepognemo in obrnemo na pult tako, da so pregibi na spodnji strani. Nato ga razvaljamo na debelino 1,5 cm.

6. Z obročkom za krofe premera 8 cm izrežemo kroge. Za sredinske luknje pa si pomagamo kar z nastavkom za brizganje. Ostanek testa zgnetemo in ponavljamo postopek toliko časa, da vse porabimo.

7. Peki papir narežemo na kvadrate in nanje postavimo krofke. Tako jih bomo lažje odlagali v olje. Prekrijemo jih s krpo in vzhajamo še 20 minut.

8. Olje segrejemo na 170 stopinj in vanj skupaj s papirjem odlagamo krofe. Papirčke nato odstranimo s kuharsko pinceto ali kakšnim drugim pripomočkom, da se ne opečemo.

9. Ko krofki pozlatijo, jih obrnemo in počakamo, da se ocvrejo še na drugi strani. Skupno bo trajalo nekje 5 minut. Ocvrte obročke odlagamo na papir.

10. Povaljamo jih v sladkor in ponudimo.
Priporočamo še: Ocvrti pomarančni polžki, da niso vedno flancati in krofi

Priprava: Lea Sterle/BIC Ljubljana, Center Kult316
Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 25.2.2022 ob 09:02

Več iz te teme:

jogurtkrofijogurtovi krofi

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja