Ocvrti pomarančni polžki, da niso vedno flancati in krofi

Presenečeni boste, kako lepo ohranijo obliko. Čudovita in preprosta priprava, vredna ponovitve tudi takrat, ko ni pust.

Sestavine

  • 500 g moke
  • vrečka suhega kvasa
  • 2 jajci
  • 2 žlički sladkorja
  • 200 g mlačnega mleka
  • 40 g sončničnega olja

Nadev

  • 250 g sladkorja
  • lupinica 1 bio limone in 2 pomaranč
  • olje za cvrtje

Priprava

1. V posodo stresemo moko, kvas in 2 žlički sladkorja ter dobro pomešamo.

2. V drugo posodo, v kateri bomo gnetli, ubijemo jajci, dolijemo mleko in olje. Dobro razžvrkljamo.

3. Moko dodajamo v mokre sestavine po pesteh in sprva mešamo z vilicami, ko postane pregosto, pa vse skupaj prestavimo na pomokano površino in dobro ugnetemo gladko testo. Pokrijemo ga s prozorno folijo, nato še s krpo in vzhajamo približno pol ure.

4. Medtem pripravimo nadev: v posodico stresemo sladkor, dodamo vso lupinico in dobro pomešamo.

5. Vzhajano testo razdelimo na pol. Prvo polovico razvaljamo na pomokani delovni površini na debelino 3–5 mm in posujemo s polovico nadeva, do približno centimeter od roba. Rob premažemo z malce vode. Po dolgem zvijemo v rulado in narežemo na 2 cm debele polžke. Odlagamo ji na pekač, obložen s papirjem za peko.

6. Enako pripravimo še drugo polovico testa.

7. Olje segrejemo na 170 stopinj in vanj polagamo polžke. Cvremo jih približno 5 minut, da se zlato zapečejo, vmes obrnemo. Ocvrte odlagamo na papir.

8. Pred vsakim novim cvrtjem s kovinskim cedilcem odstranimo ocvrto lupinico, ki je pobegnila iz nadeva.

Priporočamo še: Ta hitre miške s sirčkom maskarpone (VIDEO)

Priprava: Lea Sterle/BIC Ljubljana, Center Kult316
Fotografije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana