Odprta Kuhinja

Preprosti mehki medenjaki, ki vedno uspejo

Preprosti mehki medenjaki (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Slovenci smo najbolj čebelarski narod na Zemlji in spodobi se, da se med prazničnimi dobrotami znajdejo medenjaki.

Med tiste bolj »medene« spadajo tile: preprosti so, po želji pa okičeni z ledenim premazom. Ne potrebujemo ogromno časa ali veliko izkušenj, le vsaj en par čebelje marljivih rok in dobršno mero sladkosnednosti.

Sestavine

Testo

  • 400 g moke
  • žlička sode bikarbone
  • 2 žlici začimb za medenjake
  • 2 jajci
  • 100 g masla sobne temperature
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 140 g medu

Ledeni premaz (po želji)

  • 4 žlice limonovega soka
  • 140 g sladkorja v prahu

Priprava

  1. Moko zmešamo s sodo bikarbono in začimbami za medenjake.
  2. V drugi posodi z električnim mešalnikom zmešamo jajci, maslo sobne temperature, rjavi sladkor in med.
  3. Suhe sestavine stresemo k mokrim in mešamo, da dobimo enotno testo.
  4. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo v hladilnik vsaj za uro.
  5. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  6. Testo razvaljamo do debeline 5 milimetrov in s poljubnimi modelčki izrežemo piškote, ki jih zbiramo na pekaču s peki papirjem. Medenjake lahko oblikujemo tudi drugače – iz testa z dlanmi oblikujemo pri­bližno enako velike kroglice, ki jih razporedimo po pekaču.
  7. Pečemo 7–10 minut.
  8. Premaz: medenjaki so že sami po sebi odlični, a jim lahko po želji primažemo sladko piko na i z osvežilnim ledenim premazom. V posodici zmešamo limonov sok in sladkor v prahu in ga s čopičem nanesemo po eni strani medenjaka.

Priporočamo še: Piškoti ježki: božanskega okusa in tako zelo ljubki (VIDEO)

Datum Objave: 7.12.2024 ob 06:12

Več iz te teme:

sladicemedenjakibožični piškoti

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.