Preprosti mehki medenjaki, ki vedno uspejo
Odpri galerijo
A+ A-
Slovenci smo najbolj čebelarski narod na Zemlji in spodobi se, da se med prazničnimi dobrotami znajdejo medenjaki.
Med tiste bolj »medene« spadajo tile: preprosti so, po želji pa okičeni z ledenim premazom. Ne potrebujemo ogromno časa ali veliko izkušenj, le vsaj en par čebelje marljivih rok in dobršno mero sladkosnednosti.
Sestavine
Testo
- 400 g moke
- žlička sode bikarbone
- 2 žlici začimb za medenjake
- 2 jajci
- 100 g masla sobne temperature
- 140 g rjavega sladkorja
- 140 g medu
Ledeni premaz (po želji)
- 4 žlice limonovega soka
- 140 g sladkorja v prahu
Priprava
- Moko zmešamo s sodo bikarbono in začimbami za medenjake.
- V drugi posodi z električnim mešalnikom zmešamo jajci, maslo sobne temperature, rjavi sladkor in med.
- Suhe sestavine stresemo k mokrim in mešamo, da dobimo enotno testo.
- Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo v hladilnik vsaj za uro.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Testo razvaljamo do debeline 5 milimetrov in s poljubnimi modelčki izrežemo piškote, ki jih zbiramo na pekaču s peki papirjem. Medenjake lahko oblikujemo tudi drugače – iz testa z dlanmi oblikujemo približno enako velike kroglice, ki jih razporedimo po pekaču.
- Pečemo 7–10 minut.
- Premaz: medenjaki so že sami po sebi odlični, a jim lahko po želji primažemo sladko piko na i z osvežilnim ledenim premazom. V posodici zmešamo limonov sok in sladkor v prahu in ga s čopičem nanesemo po eni strani medenjaka.
Priporočamo še: Piškoti ježki: božanskega okusa in tako zelo ljubki (VIDEO)
Datum Objave: 7.12.2024 ob 06:12