Odprta Kuhinja

Pustno cvrtje leta: 45 mišk, 17 minut, za približno 1 evro sestavin

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Recept za miške iz (samo) bogate moke in jogurta podira rekorde na našem portalu. Je to pustno cvrtje vredno vašega časa?


Recepti z družabnih omrežij, ki poskušajo preseči drug drugega z ekstremnostjo, so pogosto nateg – vendar pa ta deluje, čeprav na prvi pogled deluje neverjetno. Kako to vemo? Seveda smo najprej preskusili, ali so miške iz bogate moke in navadnega jogurta, ki te dni vladajo na našem portalu, res vredne svojega denarja. Saj ne gre za bogatijo, sestavine nanesejo okrog evra, vašega časa pa bo šlo kakih 15 minut. In ker smo jih ocvrli in tudi vse pojedli, lahko rečemo: da, recept mlade slaščičarke Emme Fontanella, ki si ga lahko ogledate TUKAJ, je upravičeno viralen: res da točno tisto, kar obljublja.

Ponovimo postopek priprave


140 gramom bogate moke, ki jo že kako leto, dve, dobimo tudi na policah slovenskih trgovin, prilijemo 190 g navadnega tekočega jogurta, pomešamo, da ni več grudic suhe moke.

V lonček damo vrečko za zamrzovanje, testo preložimo vanjo in stisnemo tako, da gre vsa v en vogal. Tako smo naredili dresirno vrečko.

V kozici segrejmo olje za cvrtje, za dva prsta naj ga bo – mi smo vzeli kar majhen lonček, ker se nam je zdelo škoda olja in smo raje cvrli v več rundah. Ko se je olje segrelo kot za ostalo tovrstno cvrtje, med 160 in 170 stopinjami Celzija, da so se ob ročaju kuhalnice nabirali drobni mehurčki, smo tudi mi, kot kaže Emma, odrezali vogal vrečke, da je nastala odprtina premera približno centimeter in pol.

Testo smo iztiskali in ga rezali kar s kuhinjskimi škarjami, v vroče olje so padali nekakšni bledi in neobetavni njočki. Sprva so ostali na tleh, že v minuti so splavali in se, kar je najbolj presenetljivo, sami oblikovali v popolne kroglice in se tudi vrteli in obračali sami. Celotna peka, štirih rund, nam je vzela 17 minut, pozoren je treba biti le na to, da se olje preveč ne segreje, kar pomeni, da bi bila zunanjost že črna, znotraj pa miške surove.

Naše miške. Nacvrli smo jih 45 in še vroče povaljali v kristalnem sladkorju. FOTO: Karina Cunder Reščič
Naše miške. Nacvrli smo jih 45 in še vroče povaljali v kristalnem sladkorju. FOTO: Karina Cunder Reščič

Kako je torej s tema »dvema« sestavinama?


Prva je bogata moka, ki jo v tujih receptih pogosto najdemo med sestavinami kot self rainsing flour, kar so slovenski uporabniki, ki je niso imeli, reševali tako, da so lončku (120 g) moke primešali žličko pecilnega in četrt žličke soli. Potem se je tudi pri nas pojavila na trgovinskih policah, poslovenjena kot bogata moka. Ta ima že dodano vzhajalno sredstvo v obliki sode bikarbone, stabilizator in sol. Ker soda reagira s kislimi snovmi, jo jogurt aktivira, miške se napihnejo in uspeh je tu.

Kaj pa sladkor?


Uradno bi morali reči, da so sestavine torej štiri, le da so tri med njimi prej že pomešane. Kaj pa sladkor, takoj vpraša vsak. Tega mlada slaščičarka ne dodaja v testo, ampak še tople ocvrtke povalja v kristalnem sladkorju, stopljeni čokoladi – ali pač oblivu po želji. Nam se je to zdela velika prednost tega recepta: celo bolj kot v sladki inačici bi bile te miške dodatek k recimo zrezkom v omaki, namesto ocvrtih krompirjevih svaljkov. Kakšen je okus? Sprva se pecilni prašek malo čuti »v grlu«, samo ne moteče, naslednji dan pa je tudi ta pookus izginil. Iz navedene mase smo dobili 45 kroglic.

Čeprav pri nas Slovencih sezona cvrtja skoraj nikoli ne mine, se prav zdaj pred pustom najbolj razmahne. V zadnjih petih letih smo se naučili delati popolne krofe, še vedno pa je del kuharjev, ki se jih nikoli ne loti: postopek je vseeno dolg, sestavine številne, nekaj zakonitosti je treba spoštovati. Te miške pa so pravo nasprotje: nemogoče je zgrešiti.

Bogata moka vsebuje pecilni prašek in sol. FOTO: Getty Images/bongkarnthanyakij
Bogata moka vsebuje pecilni prašek in sol. FOTO: Getty Images/bongkarnthanyakij

Preberite tudi: Najboljši flancati: poglejte, kako jih pripravi kraljica krofov Rosana Jug Povhe (VIDEO)

Naslovna fotografija: OlgaLarionova/Getty Images
Deloindom.si: Trik, kako pospraviti kable električnih napeljav, da vam ne bodo v napoto
Datum Objave: 15.2.2023 ob 12:02

Več iz te teme:

pustno cvrtjemiške iz dveh sestavin

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.