Pustno cvrtje z nadevom, ki vas bo razveselil

Pustno cvrtje, ki bo kot nalašč za popestritev ustvarjanja v tem obdobju.

Poznate ocvrte ribniške žlikrofe oziroma žepke z rožičevim nadevom? Poskusite jih, zdaj je ravno pravi čas, saj so kot naročeni za pustno cvrtje.

Sestavine

Testo

  • 0,5 kg moke
  • 25 g kvasa
  • 2 rumenjaka
  • pol žličke soli
  • 25 g masla
  • 1 dl sladke smetane
  • 2 dl mleka
  • 50 g sladkorja
  • 2 beljaka za premaz

Nadev

  • 10 dag rožičeve moke
  • 1,5 dl mleka
  • 30 g masla
  • žlica ruma, 50 g medu
  • 50 g drobtin
  • 1 dl sladke smetane
  • jajce
  • 1 l olja za cvrenje
Ne spreglejte: VIDEO: To je najboljši recept za krofe, ki se bodo posrečili

Priprava

1. Moko presejemo v skledo, naredimo vdolbinico, vanjo nadrobimo kvas in dolijemo toplo mleko in žličko sladkorja. Pustimo, da kvas vzhaja. Moko, ki je okrog kvasa, posolimo.

2. Pripravimo posodo. Vanjo damo dva rumenjaka in preostanek sladkorja. Z mešalnikom penasto stepemo.

3. V jamico s kvascem vlijemo smetano in stopljeno maslo. Z mešalnikom začnemo mešati s spiralnimi metlicami. V skledo vlijemo še rumenjakovo zmes in počasi mešamo tako, da zajemamo moko z robov sklede. Nato testo gnetemo z rokami toliko časa, da dobimo srednje mehko teksturo. Testo oblikujemo v hlebček, potresemo z moko in ga pustimo vzhajati približno uro.

4. Medtem pripravimo nadev: mleko in maslo v kozici segrejemo do vretja. Nato z zelo vročim mlekom prelijemo rožičevo moko in dodamo še druge sestavine. Dobro premešamo. Nadev mora biti gost. Če je preredek, dodamo še drobtin.

5. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino, ga pregnetemo in razvaljamo na približno centimeter debelo. Nato ga razrežemo na pravokotnike (cca 10 x 12) in na sredino pravokotnika damo približno za oreh rožičevega nadeva. Robove premažemo z beljakom, pravokotnik prepognemo, da pokrijemo nadev in skupaj stisnemo, da nam nadev pri cvrenju ne uhaja ven.

6. Polnjene žlikrofe pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati 10–15 minut.

7. Malo pred koncem vzhajanja na ogenj pristavimo večjo posodo z oljem. Olje naj bo vroče, vendar med cvrenjem malo zmanjšamo ogenj. Žlikrofe cvremo, dokler ne porjavijo, nato jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani.

Namig: Nadev lahko še malo nadgradimo s suhim sadjem. Rozine so sploh okusne v njem. Lahko pa dodamo nasekljane orehe ali lešnike, da malo zahrusta.
Poizkusite še druge rožičeve recepte:
Rožičeva torta
Pirine palačinke z rožičevo moko in borovnicami

Fotografije in recept: Daniel Vincek

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana