Rahli kolački z grenivko

Mmm …

Sestavine

Mokre sestavine za testo
– 170 ml mandljevega mleka
– 80 ml olja nevtralnega okusa (odlično je olje ogrščice)
– sok ene rdeče grenivke
– 120 g sladkorja
– naribana lupinica ene grenivke
– ščepec vanilje

Suhe sestavine za testo
– 150 g moke
– žlička naravnega pecilnega praška
– pol žličke sode bikarbone
– ščepec soli

Za kandirano grenivko
– lupina ene grenivke
– 100 g sladkorja
– 50 ml vode

Za bel preliv
– 100 g sladkorja v prahu
– žlica kokosove maščobe
– malo limonovega soka

Priprava

1. Najprej pripravite kandirano grenivko. Grenivko res tanko olupite, tako da ni na lupini nič belega. Lupinice trikrat prekuhate (hladna voda, lupinica, zavre, odlijete). Nato zavrete sladkor in vodo, v sirup položite prevrete lupinice in jih zelo počasi kuhate 20 minut, da postanejo prosojne.

2. Odcedite in nato sušite na mrežici kakšne štiri ure.

3. Za preliv stopite kokosovo maščobo in sladkor. Limonov sok dodajajte po kapljicah, toliko, da se naredi gosto tekoča krema. Postavite jo za uro ali dve v hladilnik.

4. Suhe in mokre sestavine najprej ločeno premešajte, šele nato skupaj. Mešajte z metlico, dokler ni testo gladko in brez grudic.

5. Vključite pečico (180 stopinj). V pekač za mafine položite papirnate modelčke in jih napolnite s testom. Pecite v prej ogreti pečici (180 stopinj) približno pol ure. Z noževo konico preverite, ali so pečeni. Kolački bodo ostali svetli in vlažni.

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed