Odprta Kuhinja

Rdeča jotnica z nakaljeno čičerko

A+   A-
Vseeno malo drugačna kot jota.


Sestavine


- 3 pesti fermentiranega naribanega zelja, rdeče pese in repe (v enakih deležih)
- 2–3 žlice kuhane nakaljene čičerke
- 1/3 žlice ajdovih droži za zgostitev
- lovorov list
- oljčno olje
- gomasio (po potrebi)
- voda, v kateri kuhamo fermentirano zelenjavo

Priprava


1. Fermentirano zelenjavo dobro operemo, da ni prekisla. Skupaj z lovorovim listom jo kuhamo 15 minut. Dodamo nakaljeno kuhano čičerko, ki jo lahko enako kot fižol prej pripravimo v večjih količinah in imamo shranjeno v hladilniku.

2. Za zgostitev jotnice uporabimo ajdove droži (1/3 žlice), ki jih razmešamo z vodo (1/3 dl) in dodamo k zelenjavi in čičerki.

3. Kuhamo še 5–10 minut in rdeča jotnica je pripravljena.

4. Zabelimo z oljčnim oljem in gomasiem ali ocvirki kot klasično joto. Soljenje ni potrebno, ker je gomasio dovolj slan. Odličen dodatek k jotnici je kos fermentiranega kruha.
Priporočamo še: Osem zlatih pravil za pripravo izvrstne rižote

Fotografija in recept: Suzana Kranjec
Datum Objave: 21.1.2019 ob 08:01

Več iz te teme:

juhe in enolončnicejotaSuzana Kranjecjotnica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja