Rdeča jotnica z nakaljeno čičerko

Vseeno malo drugačna kot jota.

Sestavine

– 3 pesti fermentiranega naribanega zelja, rdeče pese in repe (v enakih deležih)
– 2–3 žlice kuhane nakaljene čičerke
– 1/3 žlice ajdovih droži za zgostitev
– lovorov list
– oljčno olje
– gomasio (po potrebi)
– voda, v kateri kuhamo fermentirano zelenjavo

Priprava

1. Fermentirano zelenjavo dobro operemo, da ni prekisla. Skupaj z lovorovim listom jo kuhamo 15 minut. Dodamo nakaljeno kuhano čičerko, ki jo lahko enako kot fižol prej pripravimo v večjih količinah in imamo shranjeno v hladilniku.

2. Za zgostitev jotnice uporabimo ajdove droži (1/3 žlice), ki jih razmešamo z vodo (1/3 dl) in dodamo k zelenjavi in čičerki.

3. Kuhamo še 5–10 minut in rdeča jotnica je pripravljena.

4. Zabelimo z oljčnim oljem in gomasiem ali ocvirki kot klasično joto. Soljenje ni potrebno, ker je gomasio dovolj slan. Odličen dodatek k jotnici je kos fermentiranega kruha.

Priporočamo še: Osem zlatih pravil za pripravo izvrstne rižote

Fotografija in recept: Suzana Kranjec

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed