Odprta Kuhinja

Recept za paello

Odpri galerijo
A+   A-
Popolna zmešnjava sestavin za imenitno jed z rižem.



Priprava 10 minut, čas kuhanja pol ure.

Sestavine


- 1 l kurje jušne osnove, 4 žlice olja, 1 dl belega vina
- 1 čebula, 2 stroka česna, 1 rdeča paprika in 1 zelena paprika
- 2 pesti stročjega fižola, 2 paradižnika
- 2 pesti svežega oluščenega graha
- 250 g mesa perutnine, 250 g svinjskega mesa
- 250 g dolgozrnatega riža, ki se ne razkuha
- 12 rakov – kozic ali škampov, 500 g školjk (različnih ali klapavic), 2 lignja
- 2 krepka ščepca žafranike (do 1 žlice)
- peteršilj, timijan, sol, poper, list lovorja
Priporočamo še: Kakšna je razlika med paeljo in rižoto

Priprava


1. Čebulo in česen drobno narežemo in stresemo v ponev.

2. Papriki, paradižnik in stročji fižol narežemo na kocke in prihranimo.

3. Zdaj vzamemo še meso in narežemo na kocke. Stresemo v ponev k čebuli. Prilijemo malce olja in pristavimo, da se začne pražiti. Večkrat premešamo.

4. K mesu dodamo narezano papriko s paradižnikom ter stročji fižol in še naprej pražimo približno dve minuti.

5. Zdaj v ponev stresemo riž, začinimo z lovorjem, timijanom, žafranom, prilijemo vino in naprej mešamo minuto. Nato riž zalijemo z jušno osnovo in kuhamo približno deset minut.

6. Medtem lignje narežemo na trakove.

7. V ponev potem damo še grah in odkrito kuhamo približno deset minut. Po potrebi prilijemo še malo jušne osnove.

6. Nazadnje na riž položimo še lignje, kozice in školjke ter kuhamo še največ pet minut. Potresemo s peteršiljem in ponudimo.
Različica: V tej jedi naj se kuhajo razni ostanki, obreznine oziroma slabši kosi različnih vrst mesa – v mojem primeru zgornji deli kokošjih perutnic in kos svinjskega vratu. Lahko bi uporabili tudi prekajeno slanino, klobase (ponekod jo pripravljajo s klobaso chorico). V Španiji jo ponavadi pripravljajo v večji posodi (paellera) za celo več deset ljudi.

Poizkusite še: Božanska čokoladno-kostanjeva torta brez glutena

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 20.10.2018 ob 07:10

Več iz te teme:

piščanecpella

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.