Recept za švedske mesne kroglice: bombice okusa, ki navdušijo prav vsakogar
Odpri galerijo
A+ A-
Vse mesne kroglice so privlačne in slastne – naj bodo čufti ali tiste znamenite, švedske. Tokrat bomo uživali v pripravi slednjih.
Občutek ob koncu obeda bo pomirjujoč – kot pač vedno, ko je na krožniku res dobra kombinacija sočnega in kremnega. Poceni in lahka pot do popolnega ugodja je tole kosilo. Začimbe so prilagojene našim brbončicam.
Sestavine
Kroglice
- 1 čebula
- 1 jajce
- 60–70 ml mleka
- 500 g mletega mešanega mesa
- slaba žlička soli, pol žličke popra, žlica peteršilja
- pol žličke česna v prahu
- 45 g rezin kruha za toast brez skorje
Omaka
- 40 g masla
- 200 ml sladke smetane
- 3 žlice moke
- 500 ml goveje jušne osnove
- 2 žlici naribanega parmezana
- 3 vejice timijana, sesekljan peteršilj, poper
Priprava
- Kroglice: čebulo olupimo in jo fino sesekljamo.
- Rezine toasta brez skorje narežemo na majhne kocke.
- V posodi dobro zmešamo čebulo in toast z vsemi drugimi sestavinami za kroglice. Zmes naj počiva 10 minut, nato oblikujemo majhne kroglice, težke približno 20 g.
- Nad srednji do močan ogenj postavimo široko ponev in vanjo vlijemo za 2 žlici olja. Kroglice popečemo v dveh rundah, vsako pa približno 3 minute, da dobijo slastno skorjico. Preložimo jih na krožnik in postavimo na toplo.
- Omaka: v ponvi, kjer so se pekle kroglice, potem razpustimo maslo.
- Dodamo moko in jo med neprestanim mešanjem z metlico svetlo popražimo.
- Prilijemo jušno osnovo in dodamo vejice timijana. Z metlico mešamo, da se omaka zgosti, nato v ponev vrnemo kroglice s tekočino vred.
- Na srednje močnem ognju kuhamo 8–10 minut, vmes vsake toliko premešamo.
- Primešamo sladko smetano in kuhamo 2 minuti, nato odstavimo in vmešamo še parmezan.
- Po kroglicah posujemo sveže strt poper.
Datum Objave: 27.2.2024 ob 05:02