Odprta Kuhinja

Recept za švedske mesne kroglice: bombice okusa, ki navdušijo prav vsakogar

Švedska jed, ki jo obožujemo. (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Vse mesne kroglice so privlačne in slastne – naj bodo čufti ali tiste znamenite, švedske. Tokrat bomo uživali v pripravi slednjih.

Občutek ob koncu obeda bo pomirjujoč – kot pač vedno, ko je na krožniku res dobra kombinacija sočnega in kremnega. Poceni in lahka pot do popolnega ugodja je tole kosilo. Začimbe so prilagojene našim brbončicam.

Sestavine

Kroglice

  • 1 čebula
  • 1 jajce
  • 60–70 ml mleka
  • 500 g mletega mešanega mesa
  • slaba žlička soli, pol žličke popra, žlica peteršilja
  • pol žličke česna v prahu
  • 45 g rezin kruha za toast brez skorje

Omaka

  • 40 g masla
  • 200 ml sladke smetane
  • 3 žlice moke
  • 500 ml goveje jušne osnove
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 3 vejice timijana, sesekljan peteršilj, poper

Priprava

  1. Kroglice: čebulo olupimo in jo fino sesekljamo.
  2. Rezine toasta brez skorje narežemo na majhne kocke.
  3. V posodi dobro zmešamo čebulo in toast z vsemi drugimi sestavinami za kroglice. Zmes naj počiva 10 minut, nato oblikujemo majhne kroglice, težke približno 20 g.
  4. Nad srednji do močan ogenj postavimo široko ponev in vanjo vlijemo za 2 žlici olja. Kroglice popečemo v dveh rundah, vsako pa približno 3 minute, da dobijo slastno skorjico. Preložimo jih na krožnik in postavimo na toplo.
  5. Omaka: v ponvi, kjer so se pekle kroglice, potem razpustimo maslo.
  6. Dodamo moko in jo med neprestanim mešanjem z metlico svetlo popražimo.
  7. Prilijemo jušno osnovo in dodamo vejice timijana. Z metlico mešamo, da se omaka zgosti, nato v ponev vrnemo kroglice s tekočino vred.
  8. Na srednje močnem ognju kuhamo 8–10 minut, vmes vsake toliko premešamo.
  9. Primešamo sladko smetano in kuhamo 2 minuti, nato odsta­vimo in vmešamo še parmezan.
  10. Po kroglicah posujemo sveže strt poper.

image_alt
Najboljši hitri recepti z mletim mesom, ki niso bolonjska omaka

Datum Objave: 27.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

kosiloglavna jedmesne jedigovedina

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.