Recept za telečje zarebrnice po milansko

Kdo je vedel, da se med Milanom in Dunajem bije epistemološki boj glede vprašanja, kdo je izumil znameniti ocvrti zrezek?

Milančani trdijo, da ga je pri njih videl general Radetzky, ob osvojitvi mesta, in se tako zaljubil vanj, da ga je poslal na dunajski dvor. Milančani ga sicer pripravljajo drugače: ponavadi gre za zarebrnico s kostjo, predvsem pa se panada pri milanskem trdno drži mesa, pri dunajskem pa rada odstopi.

Costolette alla milanese. Priprava: 15 minut, cvrenje: 20 minut. Za 4 osebe. Narejen po receptu iz knjige Srebrna žlica.

Sestavine

  • 4 telečje zarebrnice, brez kosti
  • jajce
  • 80 g finih drobtin
  • 50 g prečiščenega masla
  • sol
  • limona, narezana na krhlje, ko postrežemo

Priprava

1. Zarebrnice s kladivom enakomerno debelo potolčemo.

2. V plitvem krožniku stepemo jajce s ščepcem soli. V drug plitev krožnik nasujemo drobtine.

3. V veliki ponvi stopimo prečiščeno maslo. Vsako zarebrnico najprej povaljamo v stepenem jajcu in nato v krušnih drobtinah, pri čemer jih temeljito pritisnemo s prsti.

4. Zarebrnice plitko ocvremo na majhnem ognju 10 minut po vsaki strani, dokler se zlato rjavo ne zapečejo.

5. Z lopatico z režami jih vzamemo iz ponve in odcedimo na papirnatih brisačah, nakar jih prenesemo na ogret servirni krožnik in postrežemo s krhlji limone. Zarebrnice se odlično podajo k vsakršni zelenjavi, ki jo postrežemo z maslom, ali k svežim solatam.

Priporočamo še: Res ekspresen jabolčni kolač, ki ga boste pekli znova in znova

Fotografija iz knjige Srebrna žlica/Didakta

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed