Odprta Kuhinja

Recept za zelenjavne polpete

Odpri galerijo
A+   A-
Sladkasto korenje nežnega okusa se odlično poda k različnim slanim in sladkim jedem, tudi v solate ga pogosto naribamo.



Poleti je korenja v izobilju, zato si ga lahko privoščimo tako rekoč vsak dan. Nepogrešljivo je v juhah, bodisi mesnih bodisi zelenjavnih, presnega naribamo v solato, na primer zeljno ali mešano. Pravzaprav se dobro poda k vsaki zelenjavi. Zaradi nežnega okusa je priljubljena hrana za majhne otroke in je ena prvih jedi, ki jih mame ponudijo malčkom, ko poskušajo gosto hrano. Dojenčkom ga skuhajo, malo večji otroci ga grizejo surovo. Korenje ima sladkast okus, zato ga uporabljamo tudi za pripravo sladic, na primer tort ali kolačev. Odličen je tudi korenčkov sok, če ga je na vrtu dovolj, pa pripravimo iz njega celo marmelado.

Sestavine (4 osebe)


- 2 korenčka, 1 srednje velika bučka, 500 g mladega sira
- 3 mlade čebule, šopek peteršilja in mete, 2 jajci
- drobtine, sol, poper, oljčno olje

Priprava


1. Korenje in bučko očistimo in grobo naribamo. Posolimo in premešamo. Pustimo stati 20 minut, da se izloči odvečna voda, in odcedimo. Dodamo zdrobljeni mladi sir in sesekljani peteršilj in meto ter popramo.

2. Čebulo drobno sesekljamo in vmešamo v maso, dodamo še razžvrkljana jajca. Potresemo s tremi ali štirimi žlicami drobtin in dobro premešamo. Pustimo stati pol ure. Preverimo, ali je masa dovolj gosta, in po potrebi dodamo drobtine.

3. Z rokami oblikujemo centimeter debele polpete in jih na oljčnem olju popečemo z obeh strani.
Preberite še: Kako naredimo domače rezance

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 2.7.2018 ob 07:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: