Odprta Kuhinja

Ribja juha s koromačem

Ribja juha
Odpri galerijo
A+   A-
Lahka in aromatična poletna jed na žlico, ki je hitro pripravljena. Za vse, ki ne želite, da vam kosilo obleži v želodcu.Priprava 10 minut, čas kuhanja 10–15 minut.

Sestavine  • večji svež paradižnik

  • večji koromač

  • sveža orada

  • 2 stroka česna

  • list bazilike


Priprava


1. V lonec, dovolj velik, da bomo vanj dali orado, nalijemo 0,75 litra vode, solimo, zavremo in v krop vstavimo ribo. Ogenj zmanjšamo in ribo poširamo tik pod vreliščem približno 5 minut oziroma dokler zlahka ne izvlečemo plavuti. Odstavimo, ribo preložimo na krožnik, da se napol ohladi, »ribjo jušno osnovo« pa prihranimo.

2. Paradižnik in koromač očistimo (paradižnik po želji olupimo), grobo narežemo, stresemo v lonec. Dodamo še strt česen in vse skupaj na olju res hitro popražimo, le toliko, da česen zadiši. Prilijemo ribjo osnovo, začinimo z baziliko in kuhamo 5 minut.

3. Medtem očistimo ribo vseh kosti, glave in kože, meso pa grobo razkosamo in ga vstavimo v juho. Po minuti odstavimo in ponudimo. Po juhi se prileže popečena polenta s šparglji in velika skleda sezonske zelene solate.
NAMIG: Juha je odlična tudi (napol) hladna.

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 26.6.2020 ob 11:06

Več iz te teme:

juhe in enolončniceoradakoromačribja juha

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.