Ribji burgerji z mlado špinačo

Odlična ideja, kako pripraviti svežo ribo.

Priprava: 5 minut; počitek v hladilniku: 30 minut; peka: 3 minute za eno serijo.

Sestavine

– 600 g pustega ribjega mesa brez kosti in kože (file osliča, postrvi, lososa, tune …)
– krepka pest listov mlade špinače
– sol, poper, oljčno olje, manjša eko limona
– druge sestavine za burger: 4 bombete, kečap ali poljubni sladko-kisli namaz ali jogurtov namaz, listi solate, karamelizirana čebula …

Priprava

1. V mešalnik damo ribje meso, zelenje, lupinico limone in meljemo minuto ali dve, da se začne sprijemati. Zmes zvrnemo na delovno površino, razdelimo na 4 dele in vsakega oblikujemo v lepo polpeto. Vse štiri položimo na krožnik in pospravimo v hladilnik za pol ure.

2. Tako se bodo sestavine povezale med seboj.

3. V tem času pripravimo druge dodatke: liste solate ali drugega zelenja, omako za premaz kruha, lahko spečemo tudi karamelizirano čebulo.

4. Ohlajene polpete premažemo z oljem po zgornji strani, ponev na štedilniku segrejemo. Polpete prevrnemo z naoljeno stranjo na ponev (ali na žar), pečemo 2 minuti, med peko premažemo po zgornji strani in polpeto obrnemo ter tako spečemo še po drugi strani.

5. Kruh prerežemo in na hitro popečemo na ponvi, nato sestavimo burger: na kruh damo malo omake, zelenja, nato polpeto, čebulo ali kaj drugega po izbiri in čim prej ponudimo kot samostojen obrok.

Različice: Za burgerje na fotografiji sem uporabila file osliča in mu dodala sezonsko špinačo ter čemaž. Odlični bi bili mlada čebula ali česen, listi redkvic, cvetovi brokolija, potem blitva. File osliča je zelo nežnega okusa, medtem ko je file lososa ali tune veliko bolj krepkega in mu lahko dodamo papriko, feferon, čebulo in v sam burger več BBQ-dodatkov. Preizkusite različne ribe, različno zelenjavo, poigrajte se.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: v znamenju špargljev, prvega maja in jagod

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed