Ribji lonec
Odpri galerijo
A+ A-
Oborožimo se s kruhom za mazanje. Ponudimo lahko tudi s testeninami, sploh bucatini bi bili fantastični. Ali pa prilijemo jušno osnovo in dobimo krasno juhico.
Sestavine za 4 osebe.
- 500 g mešanih svežih ribjih filetov (oslič, panga, file brancina ...)
- 200 g kozic (samo repki)
- 200 g očiščenih lignjev
- 500 g klapavic/dagenj (z lupino)
- oljčno olje
- velika čebula
- 3 stroki česna
- 500 g pelatov iz pločevinke
- 1,5 dl rdečega vina
- svež čili, po okusu
- svež peteršilj
- sol, poper
- 4 rezine dobrega kruha, rahlo starega ali popečenega
Priprava
1. Školjke očistimo in jim odstranimo brade. Ribjim filejem odstranimo kožo in koščice ter jih narežemo na večje kose. Lahko kupimo tudi zamrznjene fileje, ki nimajo kože. Kozicam brez lupine odstranimo temno drobovino.
2. V večjo ponev damo oljčno olje in fino nasekljano čebulo ter pražimo do zlato rumene barve. Dodamo nasekljan česen in na hitro prepražimo.
3. Zalijemo z rdečim vinom, dodamo paradižnik, čili (po okusu), sveže nasekljan peteršilj, sol in poper. Kuhamo približno 30 minut, da se pelati razpustijo. Po potrebi prilijemo še malo jušne osnove ali vode.
4. V ponvi opečemo ribe in repke kozic ter jih nato damo v omako.
5. V isti ponvi z nekaj olja na visoki temperaturi opečemo še na kolobarje narezane lignje. Pomembno je, da je ponev zelo vroča in da količina lignjev ni prevelika, tako bodo ostali mehki. Opekamo jih dobro minuto in nato dodamo v omako. Dagnje v kozici prepražimo in pokrijemo s pokrovko, da se bodo odprle in spustile vodo (3 minute). Vodo nato odlijemo, dagnje pa dodamo k drugim morskim sadežem.
6. Vse skupaj kuhamo še kakšnih 20 minut, da se okusi lepo povežejo.
7. Kruh narežemo na rezine, pokapamo z oljčnim oljem, opečemo na ponvi in postrežemo zraven enolončnice.
Priprava Neli Selan/BIC Ljubljana Fotografije Sonja Ravbar
Datum Objave: 26.1.2022 ob 07:01