
Tradicionalno in pisano. Predlogov izpod rok slovenskih osnovnošolcev, vključenih v projekt Kuhnapato.si.
Sestavine
– 25 dag ješprenja
– 50 dag prekajenega šunke
– 1 čebula
– 3 stroki česna
– 1-2 korenčka
– 20 dag fižola
– 2 srednje velika paradižnika
– oljčno olje
– 8 poprovih zrn, timijan, peteršilj
– Sol
Priprava
1. V velik lonec z vodo vsujemo ješprenj in solimo ter dodamo čez noč namočen fižol.
2. V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo narezan česen in še tega rahlo prepražimo.
3. Ko česen zadiši, dodamo nasekljan korenček in vse skupaj pražimo še slabo minuto.
4. Nato v ponev dodamo še prekajeno meso in na hitro z vseh strani popečemo toliko, da vonj prekajenega mesa napolni kuhinjo.
5. Vse skupaj dodamo v lonec k ješprenju, začinimo in dodamo še ostale sestavine.
6. Kuhamo približno 1 uro.
7. Ješprenj bo med kuhanjem popil vodo, zato moramo paziti, da bo le-te vedno dovolj.
Priporočamo še: Ričet iz pečice
Recept in fotografija: Kuhnapato.si