Odprta Kuhinja

Rižev narastek, ki ga ne boste mogli pozabiti

Špela Ankele
Odpri galerijo
A+   A-
Sočno sredico narišejo jabolka, naribana in dopolnjena s kančkom mletega cimeta.


Rižev narastek je ena tistih sladic, ki so kar malo utonile v pozabo, čeprav nam nariše topel nasmeh na obraz. Jedli smo ga v vrtcu, kjer je z dopolnitvijo močnejše juhe postal pravcato kosilo, kot tudi pozneje v šoli in seveda doma. Tokrat smo to sladico obarvali jesensko, saj smo ji dodali plast naribanih jabolk, ki odlično dopolnijo nežen okus riža in poskrbijo za sočnost. Sladico lahko posujemo s sladkorjem v prahu, no, nam se je zdelo, da so dovolj sladkosti na krožnik prinesla že slovenska jabolka.

Sestavine (za 8–10 kosov)



  • 250 g riža

  • 1 l mleka

  • 5 jajc

  • 5 žlic sladkorja

  • 5 žlic olja

  • 5 manjših jabolk

  • 5 žlic mletih orehov (po želji)

  • 1 vaniljev sladkor

  • mleti cimet

  • ščep soli


Priprava


1. V mleku, ki smo mu dodali ščepec soli in vaniljev sladkor, skuhamo riž. Vmes večkrat premešamo in pazimo, da mleko le rahlo vre. Nato odstavimo in ohladimo. Ko se hladi, olupimo jabolka in jih na grobo naribamo.

2. Iz beljakov naredimo trd sneg, rumenjake zmešamo s sladkorjem in jim na koncu dodamo še olje. Rumenjake dodamo v ohlajen riž, nato v zmes previdno vmešamo trd beljakov sneg. V namaščen pekač vlijemo polovico zmesi, po vrhu enakomerno posujemo jabolka. Potresemo s cimetom in dodamo še preostanek riževe zmesi.

3. Poravnamo in pečemo 40–50 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
Preberite še: Kako naredimo sirnico (VIDEO)

Fotografija: Špela Ankele
Datum Objave: 7.10.2022 ob 07:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.