Rizi-bizi z meto

Odpri galerijo
A+ A-
Rizi-bizi je klasična belo-zelena kombinacija riža in graha, ki najde svoje mesto na mizi tako v družbi mesnatih dobrot kot v solo izvedbi.
Ta živahna izvedba se ponaša z atraktivno zeleno barvo, za katero je kriv pretlačen grah, pridruži pa se mu še njegova po okusu sorodna duša – meta. Rizi-bizi z dodano svežino mete je kot nalašč za ob bok dobro začinjenim kosom mesa, še posebno če se ti prej potikajo po rešetkah žara.
Sestavine
- 300 g riža za rižote, npr. arborio
- 300 g zamrznjenega graha
- 1 čebula
- 1,5 litra jušne osnove
- 15 listov mete
- 4 žlice masla
- 2 ščepca soli
- 50 g parmezana
Priprava
1. Čebulo na drobno nasekljamo.
2. V kozico zlijemo 1,5 litra jušne osnove in jo zavremo.
3. Liste mete splaknemo pod tekočo vodo.
4. Na ogenj pristavimo posodo in v njej raztopimo 2 žlici masla.
5. V lonec stresemo sesekljano čebulo in jo na srednjem do močnem ognju pražimo, da postekleni.
6. Dodamo zamrznjen grah in pražimo 3 minute, nato pol graha vzamemo iz posode.
7. V posodo stresemo riž in ga mešamo, da postekleni.
8. Grah, ki smo ga vzeli iz posode, stresemo v posodo multipraktika, dodamo metine liste in 2–3 zajemalke jušne osnove. Zmeljemo ga v živo zeleno zmes.
9. Preostalo juho zlijemo v posodo z rižem, vse skupaj solimo in dobro pomešamo.
10. Ob občasnem mešanju kuhamo 15–20 minut, odvisno od riža – na ugriz mora ostati »al dente«.
11. Pet minut pred koncem v lonec zamešamo zeleno grahovo osnovo.
12. Na koncu v rižoto dodamo še 2 žlici masla in nariban parmezan.
Namig: Če je rizi-bizi pregost, prilijemo še malo vode ali jušne osnove. Pred postrežbo naj počiva pet minut.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: TOP 7 junijskih receptov za kosila
Datum Objave: 2.6.2020 ob 20:06