Odprta Kuhinja

Rižota z brokolijem in popečeno panceto

A+   A-
Lahko vzamete tudi riž parboiled.



Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15–20 minut.

Sestavine


- 2 žlici oljčnega olja
- 2 večja brokolija
- manjša čebula
- malo olja za peko
- 250 g riža za rižote
- 1–1,5 l piščančje jušne osnove
- 3 žlice masla, 75 g parmezana
- sol, poper
- 12 rezin kraške pancete
- 1 dl belega vina

Priprava


1. Jušno osnovo zavremo.

2. Brokoli očistimo, socvetja prihranimo, stebla pa narežemo na drobne kocke. Čebulo sesekljamo in na olju popražimo, da postekleni. Dodamo kocke stebel brokolija in pražimo še nekaj minut.

3. Dodamo riž in vse skupaj mešamo, da riž postekleni, nato rižoto postopno in ob vztrajnem mešanju zalivamo z vrelo juho. Kuhamo 10 minut, da je riž že skoraj mehak, nato dodamo cvetke brokolija in kuhamo odkrito do mehkega, še približno 5 minut.

4. Tik pred koncem v ponvi na obeh straneh popečemo tanke rezine pancete. Zalijemo jo z vinom in kuhamo še kakšno minuto, da postane hrustljava.

5. Kuhani rižoti dodamo maslo in nariban parmezan ter vse odločno premešamo. Solimo po potrebi.

6. Na kuhano rižoto razporedimo popečene rezine pancete in jo prelijemo s pokuhanim vinom iz ponve. Takoj ponudimo, zraven postrežemo vloženo solato iz rdeče pese.
Nasvet: Brokoli vsebuje približno toliko kalcija kot kravje mleko. Z manjšim brokolijem odrasli zadosti polovici dnevnih potreb po kalciju.

Naredimo vnaprej: Še ena odlična jed, ki je lahko na mizi v manj kot pol ure. Lahko pa si vnaprej narežete brokoli ...

Fotografija: Krištof Koman
Preverite še: Božanski slivovi cmoki s skuto, cimetom in makom
Datum Objave: 2.9.2019 ob 12:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: