Rižota z bučo in bučnim oljem
V že pripravljeno rižoto pogosto dodajamo maslo, naribani sir, smetano ali drugo maščobo, ki jed zmehča in jo naredi sočno. V tokratnem receptu smo uporabili bučno olje, ki ga nismo vmešali, ampak zgolj pokapljali. Izbira olja seveda ni naključna, imenitno se namreč ujame z bučami, ki jih popečene naložimo na kuhan riž. Lahko gremo še dlje in jed posujemo z grobo sesekljanimi bučnimi semeni.
Bučna rižota
Za 4 osebe.
- 1 skodelica riža
- 1 majhna buča
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- sončnično olje, bučno olje
- sol, poper, muškatni orešek, kurkuma
Priprava
1. Bučo operemo, prerežemo na pol in odstranimo semena. Polovico drobno naribamo, ostalo narežemo na trakove.
2. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo riž in ga minuto ali dve med mešanjem pražimo. Solimo in popramo, dodamo naribano bučo ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
3. Kuhamo na majhnem ognju, dokler tekočina ne povre, potem ponovno zalijemo in začinimo z muškatnim oreškom in kurkumo. Kuhamo, dokler se riž ne zmehča. Po potrebi zalijemo.
4. Medtem v ponvi na malo olja z obeh strani popečemo na trakove narezano bučo.
5. Rižoto razdelimo na krožnike in na vsakega položimo nekaj rezin popečene buče. Pokapljamo z bučnim oljem in postrežemo.
Priporočamo še: Trend: tako naredimo krofe v obliki buč
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Максим Крысанов/Getty Images
Deloindom.si: 4 stvari v stanovanju, ki bi jih morali očistiti vsak dan