Odprta Kuhinja

Rižota z bučo in bučnim oljem

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Prava jesenska jed, ki jo za piko na i lahko potresemo še z bučnimi semeni.

V že pripravljeno rižoto pogosto dodajamo maslo, naribani sir, smetano ali drugo maščobo, ki jed zmehča in jo naredi sočno. V tokratnem receptu smo uporabili bučno olje, ki ga nismo vmešali, ampak zgolj pokapljali. Izbira olja seveda ni naključna, imenitno se namreč ujame z bučami, ki jih popečene naložimo na kuhan riž. Lahko gremo še dlje in jed posujemo z grobo sesekljanimi bučnimi semeni.

Priprava

1. Bučo operemo, prerežemo na pol in odstranimo semena. Polovico drobno naribamo, ostalo narežemo na trakove.

2. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo riž in ga minuto ali dve med mešanjem pražimo. Solimo in popramo, dodamo naribano bučo ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo.

3. Kuhamo na majhnem ognju, dokler tekočina ne povre, potem ponovno zalijemo in začinimo z muškatnim oreškom in kurkumo. Kuhamo, dokler se riž ne zmehča. Po potrebi zalijemo.

4. Medtem v ponvi na malo olja z obeh strani popečemo na trakove narezano bučo.

5. Rižoto razdelimo na krožnike in na vsakega položimo nekaj rezin popečene buče. Pokapljamo z bučnim oljem in postrežemo.

Priporočamo še: Trend: tako naredimo krofe v obliki buč

 

Besedilo: Alenka Kociper

Naslovna fotografija: Максим Крысанов/Getty Images

Deloindom.si: 4 stvari v stanovanju, ki bi jih morali očistiti vsak dan

Datum Objave: 11.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

rižotabučebučna rižota

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja