Roza šampinjoni za roza mesec

Zdaj je čas gobic. In tole je bila luštna kuharska delavnica, z dobrim namenom: šampinjoni.

V Hoferju jih bodo oktobra prodajali v roza škatlah, od vsake prodane pa bodo 10 centov namenili združenju za boj proti raku dojk Europa Donna.

Kaj vse se da s šampinjoni – po nekaterih raziskavah so tudi sami koristni v boju proti raku na prsih, ki mu je oktober posvečen. Tokrat so se s temi gobicami ukvarjala znana imena: manekenka in fotomodel Jana Koteska je že drugo leto ambasadorka Roza oktobra v Hoferju in aktivna članica Europe Donne, ki je pred osmimi leti sama prebolela raka dojk. Zdravje tako postavlja na prvo mesto in z aktivnim delovanjem pomaga drugim s podobno izkušnjo: »Da je to, kar zaužijemo, ključnega pomena za naše zdravje, sem se resno začela zavedati v času bolezni. S tem sem dobila tudi motivacijo za kuhanje, saj si zdrave jedi najbolje pripraviš sam doma,« pravi lepotica, ki je med najbolj uveljavljenimi slovenskimi fotomodeli v tujini. Jure Košir je kot uspešen slovenski športnik opomnil tudi na pomen gibanja kot pomembnega dela zdravega življenjskega sloga. Na kulinarični delavnici pa sta jima pomagali še Ana Žontar Kristanc, ena najbolj priljubljenih mladih kuharic v Sloveniji, in nutricionistka Mojca Cepuš.

Od vsakega prodanega roza paketa gobic bodo 10 centov namenili v sklad za nakup naprave za meritev sestave telesnih tkiv DXA, ki bo v pomoč onkološkim bolnikom po zdravljenju na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Rak dojk, o katerem oktobra ozaveščajo pri tem trgovcu, je sicer najpogostejša oblika te bolezni pri ženskah. Da boste lahko kuhali tudi doma, pa preprost recept z delavnice.

Za dva. Čas priprave 20–25 minut.

Sestavine

– 250 g polnozrnatih pirinih špagetov
– 8–10 brokolijevih vrhov
– 10 svežih šampinjonov
– 1–2 šalotki, 1–2 stroka česna
– 2 žlici bio masla
– 2–3 žlice bio oljčnega olja
– sol po okusu, 1 rdeč feferon
– majhen šopek svežega bio peteršilja
– nariban parmezan

Priprava

1. Šampinjone očistimo, jim odrežemo steblo, klobučke pa narežemo na manjše polkroge. Brokoli prav tako očistimo in večje vrhove razpolovimo.

2. Šalotko, peteršilj in česen sesekljamo na drobno.

3. V vrelo soljeno vodo dodamo špagete in upoštevamo čas kuhanja, ki je zapisan na embalaži. Zadnjih 6–7 minut dodamo brokoli.

4. Med kuhanjem špagetov v ponvi na oljčnem olju popražimo šalotko. Ko se razpusti, dodamo česen in počakamo, da zadiši. Nato primešamo šampin­jone. Pražimo jih, da se malce popečejo.

5. Odstavimo in dodamo peteršilj, maslo ter sol in feferon po okusu.

6. K šampinjonom primešamo kuhane špagete in brokoli ter v jed dodamo še svež nariban parmezan.

Fotografija: Jure Ugrin

Preberite še: Instant čvek z Markom Potrčem: »Če kuhinjo čistim jaz, se sveti!«

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.