Rulada črni gozdiček

Namesto kultne torte tokrat preprostejša rulada. Ne pozabite dodati cimet, saj lepo zaokroži okus.

Biskvit

  • 5 jajc
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 100 g moke
  • 30 g kakava v prahu, nesladkanega
  • žlica vode

Nadev

  • kompot z višnjami (680 g)
  • 50 ml vode
  • 15 g koruznega škroba
  • 35 g sladkorja
  • 2 žlici ruma, žlička cimeta
  • 600 ml smetane
  • 2–3 vrečke utrjevalca za smetano (navadno 8 g za 250 ml)
  • žlica čokoladnega namaza

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj, s peki papirjem obložimo nizek pekač velikosti 37 x 27 cm (manjši kot klasičen iz pečice, sicer pa testo omejite v večjem pekaču).

2. Jajca ločimo in iz beljakov začnemo stepati sneg; ko se začne strjevati, mu dodajamo sladkor in stepemo do konca.
Rumenjake razžvrkljamo, dodamo k beljakom in premešamo.

3. Kakav presejemo, prav tako moko in združimo, nato med stepanjem dodajamo k beljakom (z električnim mešalnikom pri majhni hitrosti). Dodamo žlico vode in premešamo.

4. Testo vlijemo v pekač, stresemo, da se enakomerno razporedi, ter pečemo 10–12 minut.

5. Vroč biskvit takoj obrnemo na nov peki papir, odstranimo uporabljeni papir z biskvita, nato ga po dolžini dobro zvijemo z novim peki papirjem vred.

6. Pripravimo nadev: v kozico pretresemo višnje s sokom vred, dodamo sladkor, rum in cimet ter začnemo kuhati.

7. Vodo in škrob pomešamo in dodamo k višnjam ter kratko pokuhamo, da se strdi. Iz posode vzamemo tretjino nadeva in ga shranimo za krasitev in serviranje, preostalega še vročega stresemo na razvito rulado in razporedimo. Počakamo, da se ohladi.

8. Smetano stepemo z zgoščevalcem, nato je približno polovico namažemo na rulado in zvijemo.

9. V drugo polovico smetane dodamo žlico čokoladnega namaza, premešamo ter premažemo celo rulado in okrasimo s kuhanimi višnjami. Ohladimo in ponudimo.

Dober tek!
Priporočamo še: Tako pripravljena jajca bodo postala vaš najljubši zajtrk
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed