Tako pripravljena jajca bodo postala vaš najljubši zajtrk

Ker jajca obožujemo, se vedno razveselimo novih idej. Takšna trenutno najraje pripravljamo.

Veliko smo že pisali o jajcih, a vsakič, ko kaj objavimo, z veseljem preberete. Dejstvo, da so zelo hranljiva, smo tako že usvojili, prav tako, da je njihova priprava lahko zelo raznolika. Delamo jih na tisoč in en način, ker pa si jih najraje privoščimo za zajtrk, nimamo radi, da od nas zahtevajo preveč truda. Tako se jih lotevamo s čim bolj preprostimi tehnikami. Na oko, poširana, celo v pečici. Danes pa bomo pripravili umešana. A ne čisto takšna, kot ste jih vajeni.

Pripravili bomo prepognjeno-umešana jajca, izraz prepognjena pa zato, ker jih med cvrtjem s spatulo ves čas prepogibamo. Rezultat so nadvse rahla jajca s čudovito teksturo, gotovo pa vas bo navdušilo tudi dejstvo, da so pripravljena v le treh minutah.

Ne bomo potrebovali veliko sestavin, ima pa današnji recept eno skrivno sestavino. To je sladka smetana, ki smo jo sicer za jajca že enkrat uporabili, a tokrat je postopek malce drugačen.

Pričnemo enako, kot da bi pripravljali običajna umešana jajca. Posežemo po dveh jajcih, potrebujemo ščepec soli in popra ter maslo za namastitev ponve. Iz hladilnika pa vzamemo tudi sladko smetano in odmerimo 60 mililitrov.

Vse skupaj z vilicami stepemo v skodelici, da se sestavine lepo povežejo in dobimo enotno teksturo z nekaj mehurčki po vrhu. Nato segrejemo ponev in nanjo položimo maslo, da se stopi. Vlijemo jajčno mešanico in se je ne dotikamo približno dvajset sekund. Ko se spodnji del jajc nekoliko strdi, posežemo po spatuli in z njo koncentrično potiskamo jajčno mešanico proti sredini. Med potiskanjem se bodo razžvrkljana jajca kopičila na sredini in razlivala po praznem delu ponve. Nastajal bo nekakšen cvetu podoben vzorec. Postopek ponavljamo toliko časa, da so jajca videti rahla, a ne preveč zapečena. Postrežemo jih lahko na vrhu popečenega kruha z avokadom, odlična pa bodo tudi kar sama.

 

Preberite še: Toliko soli moramo dodati vodi za kuhanje testenin

Fotografija: I_rinka/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana