Rumove lunce z zajčjo deteljico

Tole je samo za okus: Katja Rebolj in Peter Zajc (Rožma) letos za vas izumljata nove praznične piškote. Stari znanci v novi preobleki, sestavine pa sta najbolj znana slovenska nabiralca divjih rastlin poiskala kje drugje kot v naravi.

Sestavine

– 20 dag masla
– 15 dag sladkorja v prahu
– 7 jajc
– 6 dag kakava v prahu
– 14 dag polnozrnate moke
– 14 dag orehov
– konica vanilije v prahu

Preliv
– 20 dag sladkorja v prahu za glazuro
– 3 žlice ruma
– 5 žlic soka zajčje deteljice (približno pol litra listov)

Priprava

1. Maslo in jajca ogrejemo na sobno temperaturo. Orehe preberemo in zmeljemo.

2. Ločimo rumenjake in beljake, iz katerih stepemo trd sneg.

3. Maslo penasto umešamo z rumenjaki in sladkorjem. Mešamo 5 minut. Dodamo kakav, moko, mlete orehe in vaniljo ter premešamo z mešalko. Rahlo vmešamo sneg, vlijemo v velik pekač ter pečemo 20 minut pri 180°C.

4. Preliv: Zajčjo deteljico iztisnemo v sokovniku ter zmešamo z rumom in sladkorjem za glazuro. Pomažemo jo po še vročem biskvitu. Takoj za tem s kozarcem izrežemo lunice in pustimo, da se ohladijo.

Namig: Če nimamo sokovnika, deteljico v možnarju pretlačimo s sokom pol limone ter precedimo skozi gazo
In še: Zajčja deteljica raste v gozdu, tam prezimi. Je prijetno kislega okusa, ki ji ga dajejo kisline in najbolj znana med njimi je oksalna kislina. Sok deteljice nekateri uporabljajo za zdravljenje. Danes sem ga uporabila kot nadomestek limone. Seveda bi lahko uporabila tudi katero izmed kislic ali kar mravlje, ampak vse je stvar okusa.
Priporočamo: Kolač s suhim sadjem
Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed