Sadno usnje s koprivo
Odpri galerijo
A+ A-
Spet so na vrsti koprive. Če ste v teh dneh opazovali naravo, veste, da je vrsta rastlin znova pognala mlade liste. Tudi koprive ponujajo sveže vršičke. Mogoče jih je nabrati povsod. Pri tem pazimo, da se izogibamo intenzivnim kmetijskim površinam in gnojnim kupom, saj za koprive velja, da v sebi kopičijo tudi potencialno škodljive snovi, na primer težke kovine, pesticide ali nitrate, ki se pretvarjajo v škodljive dušikove spojine. Verjamem, da vsak v svojem okolju lahko poišče zdrav travnik ali obronek gozda, kjer si lahko nabere svoje koprive.
Sestavine za en pladenj.
Sestavine
- 100 g vršičkov koprive
- 400 g jabolk
- 0,5 dl jabolčnega soka
- 3 žlice sladila
- sok pol limone
- ščepec soli
Priprava
1. V naravi naberemo vršičke koprive in jih skupaj z drugimi sestavinami zmešamo v dobrem mešalniku ali blenderju.
2. Tekočo zmes vlijemo na pladenj za sušenje ali pekač za pečico. Sušimo jo nekaj ur pri 45 stopinjah, dokler ni več lepljiva. Za sušenje lahko uporabimo dehidrator, sušilnik za sadje ali pečico. Poleti pa lahko pladenj postavimo kar na sonce.
Tako nastane t. i. sadno usnje. Izraz smo vzeli iz angleščine kot neposredni prevod. Upam pa, da obstaja lepša beseda, iz katere je takoj razvidno, da gre za hrano.
Preberite še:
Datum Objave: 4.10.2019 ob 14:10