Odprta Kuhinja

Sendvičomleta, ki jo naredimo v eni ponvi (VIDEO)

ni podpisa
Odpri galerijo

Ste že kdaj videli to: sendvič in omleta v enem? Ne sendvič, v katerega bi dali omleto – oboje se speče skupaj, v eni ponvi, in potem, skoraj dizajnersko, zloži v ličen paketek. Pravzaprav kar vabi, da ga vzameš v roko ...Ste imeli kdaj možnost potovati v Indijo? Eden najbolj trajnih vtisov, ki jih človek od tam odnese, je, kakšni iznajdljivci so, ko gre za kuhanje. To je znamenito podjetništvo iz potrebe: zgodaj zjutraj ulice preplavijo majhne prenosne kuhinje, največkrat pripeljane na kolesih, na njih potem iznajdljivi prodajalci ves dan pripravljajo – predvsem cvrejo – prigrizke in jih ponujajo živopisani deroči reki ljudi, za katero se zdi, da tu nikoli ne uplahne. Že zaradi narave teh jedi se mi je to vedno zdela ilustracija rekla »iz rok v usta« – je skromno, a očitno zanesljivo preživetje.

Današnji recept za sendvič izvira prav iz mojih spominov na to deželo: bread omelette mu pravijo v Indiji. Seveda ga drugače, močneje začinijo, ampak to lahko naredi vsak po svoje: meni se zdi zares genialno, kako se vse zloži in kako so elementi dobro povezani med sabo. Prav duhovito zamišljeno. Sama se ne bi nikoli spomnila ...Navedene sestavine so za en sendvič, kombinacij okusov pa je neskončno veliko. Dobro je, da je vedno nekaj sirnega, kar se bo hitro stopilo, kajti to je posebna užitkarska vrednost. Lahko pa je res kar koli – ta trenutek mi pridejo na misel dim­ljeni losos, kremni sir, avokado in drobnjak. Nekaj pa je za uspeh tega recepta absolutno nujno: čim širša kakovostna ponev, na katero se nič ne prijema.

Sendvičomleta  • 2 večji jajci

  • žlica vode

  • sol, poper

  • košček masla za ponev

  • 2–3 rezine šunke

  • debelejša rezina sira, ki se hitro topi

  • nekaj tanko narezanega paradižnika

  • 2 rezini kruha


Priprava


1. Jajčki ubijemo v skledico, dodamo žlico vode, solimo, popramo in z vilicami stepemo.

2. Ponev postavimo na srednje močan ogenj in na hitro premažemo s koščkom masla, nato vanjo vlijemo jajčno mešanico.

3. Ko se začne strjevati, položimo na vrh pripravljena kosa kruha (ali toasta), in sicer tako, da sta pomaknjena nekoliko bolj k robu, na sredi ponve pa je med njima razmika za kake tri prste. Zmanjšamo ogenj in pečemo približno 4 minute, dokler ne vidimo, da ni omleta nikjer več tekoča. S pomočjo večjega krožnika jo obrnemo in vrnemo v ponev, tako da je zdaj kruh na spodnji strani.

4. Obložimo: na tisti del, kjer je prvi kruh, damo sir in, v našem primeru, paradižnik, na drugega šunko, nato pa tiste dele omlete, ki niso obloženi, zapognemo proti sredini, čez nadev.

5. Zadnji manever: tisto polovico omlete, kjer je šunka, prepognemo čez del, kjer je sir. Ta mora ostati spodaj, torej čim bliže vročini ponve, kajti sendvič bomo pustili še malo na ognju, da se sir zares stopi – nekaj minut.
Namig: Najlepše se zlagajo sendviči s toastom, ker pa smo kuharska revija, vam vseeno priporočamo rezine zares dobrega kruha, najbolje z drožmi. Rezine morajo biti tanke, največ centimeter debele, lahko tudi že en dan stare.

Priporočamo tudi: Sirčkova torta s pehtranom

Fotografija in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 26.4.2022 ob 13:04

Več iz te teme:

jajcasendvičtoastsendvičomleta

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.