Sirčkova torta s pehtranom

Kremasta pregreha, ki v sebi skriva priljubljen okus pomladi.

Čeprav je v času okrog velike noči ljudem morda najbliže pehtranova potica, gre tu za igro: njena notranjost, nadev, je v sirč­kovi torti zunanjost, telo. Svetlo rumeni del ima zelene delce, pehtran, in je vabljivo kremast. Spodnji del pa je slastna maslena mešanica piškotov. Ta sirčkova torta ne deluje kot kalorična bomba, ampak kot nekaj, kar bi si človek zlahka privoščil po bogatem kosilu.

Za pekač premera 20 cm. Sestavine za nadev naj bodo sobne temperature.

Sirčkova torta s pehtranom

Piškotno dno

  • 200 g maslenih piškotov
  • 6 žlic stopljenega masla

Nadev

  • po 500 g kremnega sira in rikote
  • 200 g sladkorja
  • 4 jajca
  • žlička vaniljevega ekstrakta
  • po 3 žlice koruznega škroba in moke
  • 115 g masla
  • 480 g kisle smetane
  • 40 g svežega pehtrana

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. V multipraktiku zmeljemo piškote skupaj z maslom, da se zmes dobro premeša in poveže. Pretresemo v pekač, obložen s peki papirjem, enakomerno razporedimo in pritisnemo ob dno. Ob strani naj ima približno centimeter visok robček.

2. Tako pripravljeno dno damo za 10 minut v pečico, nato naj se ohladi.

3. Pripravimo nadev: zmešamo kremni sir in rikoto. Dodamo sladkor, premešamo, nato dodajamo jajca, po vsakem z lopatico postrgamo posodo, da se vse lepo premeša.

4. V naslednjem koraku dodamo vaniljev ekstrakt, koruzni škrob, ki smo ga zmešali z moko, stopljeno maslo (naj ne bo prevroče, da jajca ne zakrknejo) ter kislo smetano. Ne mešamo predolgo, da ne bo preveč zračnih mehurč­kov. Na koncu dodamo sesekljane pehtranove listke.

5. Vlijemo v pekač za torte in z njim nekajkrat udarimo ob pult.

6. Če ima pekač odstranljivo dno, ga oblečemo v nekaj plasti folije, sicer pa ga kar postavimo v večji pekač, v tega vlijemo vročo vodo do višine približno dveh tretjin pekača s torto. Pečemo 15 minut, nato znižamo temperaturo na 140 stopinj in pečemo še eno uro. Po tem času pečico ugasnemo, a torto pustimo v zaprti pečici še (vsaj) 45–60 minut. Čizkejk bo na sredi še malce tresoč, ob strani pa bo struktura trša. Vzamemo ga iz pečice, najprej naj se ohlaja na sobni temperaturi, šele nato gre v hladilnik, kjer naj čaka čez noč.

7. Postrežemo: torto pravočasno vzamemo iz hladilnika, da se malce ogreje. Če je obod snemljiv, ga odstranimo, sicer dno pekača rahlo segrejemo (da se maslo malce omehča), položimo krožnik na vrh pekača in prevrnemo, nato torto prestavimo na drug krožnik.

Namig: Pomembno je, da se čizkejk peče počasi na nižji temperaturi in da se tudi počasi ohlaja, sicer se lahko naredi razpoka.
Priporočamo še: Trik, kako ovelemu in gumijastemu korenju vrniti svežino

Recept in fotografija: Tina Lamovšek

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana