Odprta Kuhinja

Sestavina, ki bo poskrbela, da bo francoska solata zares najboljša

Francoska solata
Odpri galerijo
A+   A-
Francoska solata je ena izmed tistih jedi, ki jih pri nas že od nekdaj pogosto postavimo na slavnostno obloženo mizo.

Le še nekaj dni nas loči do prazničnih pojedin, ko se mize kar šibijo pod težo slastnih jedi. Poleg glavnih so tu seveda tudi priloge in ena izmed stalnih predstavnic je francoska solata. Precej preprosta kombinacija zelenjave, jajc in majoneze je v naših krajih izjemno priljubljena.

Že pripravljeno lahko kupimo v večini živilskih trgovin, še boljša pa bo, če se je lotimo kar sami. Ker zahteva nekaj dela in časa, jo lahko naredimo vnaprej, da nam kuhanje zelenjave ne bo po nepotrebnem zasedalo štedilnika tik pred večerjo. V hladilniku bo pripravljena počakala tri do štiri dni. Seveda naj čaka pokrita s pokrovom ali folijo, preden jo postrežemo, pa jo velja dobro premešati in za osvežitev dodati še kakšno žlico majoneze.

Precizno narezana zelenjava in skrivna sestavina

Kot pri večini jedi seveda tudi pri francoski solati obstaja nekaj trikov in skrivnosti, kako iz nje izvabiti kar največ okusa. Pomembno je, da vse sestavine narežemo na čim bolj enako velike koščke, saj bodo tako posamezne komponente, ki se bodo povezale v grižljaju, res sodelovale med seboj. Mehkoba krompirja, hrustljavost kislih kumaric in ravno prav na zob kuhana zelenjava, so gotovo recept za uspeh.

Pomembna pa je tudi prava zabela. Majoneza že sama po sebi lepo zaokroži vse okuse, kljub temu pa solate ne pozabite dovolj soliti in poprati. Po želji lahko dodate tudi kakšno žlico kisle smetane, da bo vse skupaj sveže in ravno prav kislo, pa poprimite za sestavino, ki ji marsikatera gospodinja pripisuje glavno vlogo v tej solati. Govorimo o nekaj žlicah tekočine, v kateri so vložene kumarice. Tako bomo poskrbeli, da tekstura ne bo preveč škrobnata in tudi ne pretežka. Hkrati pa bodo začimbe, ki jih kisle kumarice navadno vsebujejo, solati dodale pravo aromo.

Pa še nekaj: ponudite jo malce drugače. Poglejte, kako slavnostno je videti na naši fotografiji!

Priporočamo še: Francoska solata na tri načine

Naslovna fotografija: Grazziela Bursuc/Getty Images

Datum Objave: 21.12.2023 ob 08:12

Več iz te teme:

božič in novo letosolatezelenjavne jedipriloga

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.