Sirna torta chefa Jorga Zupana

Jorg Zupan, ki se te dni pripravlja na zagon ljubljanske restavracije Atelje, bodri najmlajše kuharje, z nami pa deli recept za sirno tortico.

Te dni, ko se mnogi gostinci pripravljajo na vnovični zagon obratov, smo srečali chefa Jorga Zupana, ki ustvarja v Ateljeju sredi Ljubljane. Širši javnosti, predvsem pa otrokom je znan predvsem s televizijskih zaslonov, kajti chef Zupan je eden od žirantov v priljubljeni kuharski oddaji Mali šef. Ker bodo lahko gostinci stregli tudi v notranjih prostorih, se Atelje pripravlja na odprtje. Kot pravi Zupan, imajo namreč premajhno teraso, da bi se jim izplačalo streči le na njej.

Spremenjen format jedi

V Ateljeju bodo tudi poslej kuhali, kot so do zdaj, spremenili bodo samo format jedi in način strežbe, s čimer bo postal Atelje »bolj prijazen do širše množice ljudi«. Restavraciji bodo pripeli vinski bar, gostom pa ponudili mnoge zanimive koktajle.

In s kakšnimi jedmi bodo stopili v novo obdobje? »Priželjc v ledenki, vadouvan in fermentirano korenje. Šparglji z domačim jogurtom, olivno karamelo, žafranom in salso. Pečena pašteta svinjske krače in domača mostarda. Cheesecake iz kozje skute in rabarbara. Ostalo pa naj ostane skrivnost,« vsega le ne izda priljubljeni chef.

Chef Jorg Zupan iz Ateljeja.

Ko ga vprašamo, kaj je počel v minulih tednih, počival in si nabiral novih moči ali bolj kot ne snoval nove jedi, iskreno pravi: »Spočil mogoče fizično da, vendar so bili in so še to zame verjetno najbolj stresni dnevi v mojem življenju do zdaj.«

In ker je chef Jorg Zupan žirant oddaje Mali šef Slovenije, ki je med otroki in najstniki zelo priljubljena, nas je za konec zanimalo, kakšen nasvet bi dal mladim, ki razmišljajo o tem, da bi se podali v kuharski poklic. »Ne ustrašite se takoj, ko bo postalo malo težje, ko bo šlo zares. Velikokrat bo spodletelo, ne smete se bati neuspeha. Samo glavo pokonci in naprej,« se do optimistične in spodbudne misli sprehodi beseda sogovornika, ki ob koncu pogovora prizna, da v najstniških letih ni kuhal tako dobro, kot to počne večina od otrok v oddaji Mali šef: »Prvič sem se spoznal s štedilnikom šele v poznih najstniških letih.«

Za naše bralce je ta teden poslal preprost recept za sirno torto (kultno ameriško klasiko, imenovano cheesecake), ki jo lahko pripravimo kar s kozjo skuto, tako kot bo na meniju v Ateljeju, če pa je nimate, lahko uporabite kremni sir!

Skutna torta

Za pekač premera 24 cm.

  • 500 g kozje skute ali kremnega sira
  • 150 g sladkorja
  • ščep vanilje
  • dober ščep soli
  • limonina lupinica
  • 4 jajca
  • 30 g moke
  • 230 g sladke smetane

Priprava

1. Skuto (kremni sir), sladkor, vaniljo, sol in limonino lupinico stepamo do lepe kremaste teksture. Dodamo 4 jajca in stepamo naprej.

2. Moko in sladko smetano zmešamo v gladko maso in dodamo skutni mešanici.

3. Vse skupaj vlijemo v okrogel pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo na ventilaciji na 240 stopinjah Celzija 20 minut (oziroma pol ure v domači pečici).

4. Pomembno opozorilo: torta bo na vrhu črna, a se ne ustrašite, takšna mora biti. Bo tudi še zelo tekoča, zato je ne režite, dokler se popolnoma ne ohladi – hladite jo vsaj 4 ure! Postrezite z dobro domačo marmelado.

Priporočamo še: 12 najbolj priljubljenih sladic pomladno-poletnega časa

Fotografije: Max Blažon – NOIR FOOD

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana