Sladka kremna pita s kislico

Odlična spomladanska pita.

Za pekač premera 24 cm. Po receptu britanskega kuharja Hugha Fearnleyja Whittingstalla.

Sestavine

Testo
– 200 g moke
– 30 g sladkorja v prahu
– noževa konica soli
– 125 g masla, velik rumenjak
– 75 ml mleka

Nadev
– 200 g listov kislice
– 2 jajci, 2 rumenjaka
– 250 ml creme fraiche
– 200 ml mleka
– 60 g sladkorja v prahu
– limonova lupinica
– 30 g rozin
– 40 g mandljevih lističev

Priprava

1. Pečico vključimo na 190 stopinj, pripravimo pekač premera 24 cm in peki papir.

2. Moko, sladkor in sol pomešamo, nato dodamo rumenjak in mleko ter maslo (najbolje, da ga naribamo). Z rokami oblikujemo testo in ga pustimo stati vsaj 15 minut.

3. Na podlago za valjanje testa položimo peki papir in ga po­tresemo z moko, nanj položimo testo, potresemo z moko in prekrijemo s peki papirjem ter razvaljamo na želeno velikost. Vrhnji papir odstranimo za kratek čas, da prešpikamo dno, nato spet prekrijemo in s papirjem vred položimo v pekač. Povrhu obtežimo s fižolom ali rižem ter damo v pečico.

4. Pečemo 10 minut, nato zgornjo plast s fižolom odstranimo in pečemo še 5 minut. Pekač s testom vzamemo ven in pustimo, da se ohladi.

5. Medtem pripravimo nadev.

6. Kislico obtrgamo, nato liste operemo in osušimo ter narežemo na manjše koščke ali trakove.

7. V skledi razžvrkljamo jajca, smetano in mleko, dodamo sladkor, limonovo lupinico in rozine. Čisto na koncu vmešamo narezano kislico. Nadev razmažemo po testu, potresemo z mandljevimi lističi in damo v pečico za 45 minut.

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed