Sladka pita z zelenimi paradižniki

Kot ameriška pita …

Sestavine

… za model premera 23 cm in višine 5 cm.

– 800 g zelenih paradižnikov
– 200 g rjavega sladkorja, žlička mletega cimeta
– četrt žličke muškatnega oreščka
– ščep soli, naribana lupina in žlica soka bio limone
– centimetrska rezina hladnega masla, narezana na kocke
– 2 zavitka listnatega testa
– jajce in žlička vode za premaz

Priprava

1. Paradižnike operemo in osušimo ter narežemo na pol centimetra debele kolobarje ali večje na četrtinke. V skledi jih na hitro zmešamo s sladkorjem, cimetom, muškatnim orešč­kom, soljo in limonovo lupinico.

2. Pečico segrejemo na 230 ˚C.

3. Model za pite obložimo s prvim kosom testa in ga s prsti pritisnemo ob dno, krajci naj visijo čez rob. Začinjene paradižnike naložimo v grmado (na sredi naj bo najvišje), pokap­ljamo z limonovim sokom in potresemo s kockami masla.

4. Čez vse previdno položimo še drug kos testa. S prsti ga ob robu narahlo stisnemo in približno centimeter od modela s škarjami odrežemo odvečno testo. Nato testo zavijemo proti piti in s prsti naredimo valovit vzorec. Na vrhu z nožem naredimo nekaj zarez, da bo sopara lahko uhajala, in pomažemo z raztepenim jajcem.

5. Pito postavimo za 10 minut v pečico (za polico nižje, kot če pečemo torto), nato zmanjšamo temperaturo na 175 ˚C ter pečemo še 30 minut.

6. Ponudimo rahlo ohlajeno kar iz modela. Zraven postrežemo kislo smetano s cimetom in vse prelijemo z žlico soka, ki se je nabral pri pečenju.

Priporočamo še: 30 idej, kako porabiti paradižnik

Recept in fotografija: Slavka Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed