Sladoled iz murv

V receptu murve nastopajo v vlogi sladila. Zanemarljiva pa ni niti njihova hranilna vrednost v obliki mineralov, vitaminov in antioksidantov.

Z murvo je tesno povezano svilogojstvo. Sviloprejke se hranijo z listi murve. Tako nastaja tudi slovenska svila. Murve so pogoste povsod po svetu, čeprav najpogostejše v toplih krajih. Bele ali črne. Za nekatere so le superhrana iz supermarketa, za druge neznano drevo, ki na tleh pušča madeže. Res so neroden sadež – dozorevajo postopoma, težko jih je obirati, ker slej ko prej zrastejo v mogočno drevo. Tu in tam rastejo kar divje. In so tako dosegljive tudi nam, divjejedcem.

Sestavine

– 200 g svežih murv (ali 100 g posušenih in namočenih)
– 200 g indijskih oreščkov (lahko lešnikov ali mandljev)
– 2 datlja (pomemben dodatek, ki preprečuje, da bi sladoled pogrenil)
– 3 banane
– ščepec vanilje, 1 dl vode (lahko mleka)

Priprava

1. Oreščke namočimo za eno uro v toliko vode, da so prekriti. Pri konvencionalnih oreščkih potem vodo zavržemo, drugače vse skupaj pretresemo v mešalnik ali blender.

2. Dodamo preostale sestavine in zmešamo do gladkega. Zmes mora biti ravno toliko tekoča, da jo lahko vlijemo v model, potem jo damo v zamrzovalnik za nekaj ur.

Namig: Ta sladoled je odličnega okusa, vendar se precej razlikuje od okusa sladoledov, ki jih je vajena večina. A ravno v tem je spodbuda – izkoristiti drugačno, lokalno, neobičajno, zdravo.
Priporočamo še:  Zato jajčevcev ne lupimo
Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed