Odprta Kuhinja

Sladoled iz murv

Odpri galerijo
A+   A-
V receptu murve nastopajo v vlogi sladila. Zanemarljiva pa ni niti njihova hranilna vrednost v obliki mineralov, vitaminov in antioksidantov.



Z murvo je tesno povezano svilogojstvo. Sviloprejke se hranijo z listi murve. Tako nastaja tudi slovenska svila. Murve so pogoste povsod po svetu, čeprav najpogostejše v toplih krajih. Bele ali črne. Za nekatere so le superhrana iz supermarketa, za druge neznano drevo, ki na tleh pušča madeže. Res so neroden sadež – dozorevajo postopoma, težko jih je obirati, ker slej ko prej zrastejo v mogočno drevo. Tu in tam rastejo kar divje. In so tako dosegljive tudi nam, divjejedcem.

Sestavine


- 200 g svežih murv (ali 100 g posušenih in namočenih)
- 200 g indijskih oreščkov (lahko lešnikov ali mandljev)
- 2 datlja (pomemben dodatek, ki preprečuje, da bi sladoled pogrenil)
- 3 banane
- ščepec vanilje, 1 dl vode (lahko mleka)

Priprava


1. Oreščke namočimo za eno uro v toliko vode, da so prekriti. Pri konvencionalnih oreščkih potem vodo zavržemo, drugače vse skupaj pretresemo v mešalnik ali blender.

2. Dodamo preostale sestavine in zmešamo do gladkega. Zmes mora biti ravno toliko tekoča, da jo lahko vlijemo v model, potem jo damo v zamrzovalnik za nekaj ur.
Namig: Ta sladoled je odličnega okusa, vendar se precej razlikuje od okusa sladoledov, ki jih je vajena večina. A ravno v tem je spodbuda – izkoristiti drugačno, lokalno, neobičajno, zdravo.

Priporočamo še:  Zato jajčevcev ne lupimo
Datum Objave: 5.8.2019 ob 10:08

Več iz te teme:

sladoledmurve

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.