Slana potica z dobro mislijo: odlična ob poletnih solatah in juhah

Se vam zdi dobra misel dobra zamisel? To je seveda drugo ime za origano.

Pripraviti potico z divjimi rastlinami je zame težko: ob njej imamo vedno neka pričakovanja, ki jih je sila težko prekositi. Lažje pa je s slano potico. Izvrstna poletna izpeljanka z nadevom iz drobnjaka izhaja z Idrijskega in Cerkljanskega. Želš v narečju imenujejo drobnjak, to potico pa ponudijo z joto ali kakšno enolončnico, včasih tudi z mesnim narezkom. Podobno poznamo po Sloveniji še druge slane potice z različnimi vrtnimi ali divjimi zelišči. Sama sem jo pripravila z dobro mislijo.

Slana potica z dobro mislijo

Testo

  • 750 g moke
  • žlička soli
  • 2 dl mleka (živalskega ali rastlinskega)
  • 80 g masla ali 0,5 dl sončničnega olja
  • 2 rumenjaka

Kvasec

  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja
  • nekaj žlic mleka (živalskega ali rastlinskega)
  • malo moke

Nadev

  • 100 g dobre misli* (cvetov in listov)
  • 80 g masla ali 0,5 dl sončničnega olja
  • sneg iz 2 beljakov

Priprava

1. Iz nekaj žlic toplega mleka, sladkorja, kvasa, sladkorja in toliko moke, da se še lepo razmeša, v topli posodici pripravimo kvasec.

2. V posodi, ki drži 3–5 litrov, v toplem mleku stopimo maslo ali vanj prilijemo olje in dobro pomešamo. Dodamo rumenjaka in spet dobro razmešamo.

3. V isto posodo presejemo moko in ob robu potresemo žličko soli. Na sredino dodamo kvasec. Počakamo, da kvasec nekoliko vzhaja, nato vse skupaj vmešamo in vgnetemo v testo, ki naj v rahlo topli in pokriti posodi vzhaja do vsaj dveh volumnov.

4. Nadev pripravimo iz stopljenega masla (olja), ki mu dodamo dobro misel. Če ima dobra misel velike liste, jih nasekljamo, cvetove pa le osmukamo. Ko se nadev ohladi, mu dodamo sneg, premešamo z obračanjem in nadevamo po razvaljanem testu. Zvijemo v potico in jo preložimo v model. Prepikamo z zobotrebcem.

5. Pečemo 50 minut pri 175 stopinjah.

6. Ponudimo toplo ali hladno.

Priporočamo še: Izvrstna paradižnikova mezga iz pečice, ki je naš letošnji favorit
Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed