Slani flancati z rožmarinom
A+ A-
Za približno 15 flancatov.
Sestavine
- 0,75 dl mleka
- ½ čajne žličke nerafiniranega sladkorja
- 20 g kvasa
- 175 g pirine polnozrnate moke
- 35 g oljčnega olja
- jedilna žlica nasekljanega svežega rožmarina
- 1/3 čajne žličke origana
- čajna žlička soli
- čajna žlička česna v prahu
- 2–3 jedilne žlice vode (oziroma po potrebi)
Priprava
1. Mlačnemu mleku dodamo kvas in sladkor ter pustimo na toplem, da vzhaja.
2. V tem času v drugi posodi premešamo druge sestavine, nato jim dodamo vzhajan kvas.
3. Pregnetemo z rokami in oblikujemo kompaktno kepo testa. Po potrebi dodamo še malo vode ali mleka, da dobimo želeno konsistenco.
4. Pokrijemo s krpo in pustimo na toplem vsaj 30 minut, da vzhaja.
5. Vzhajano testo razvaljamo na 3–5 mm debelo in ga s koleščkom razrežemo na pravokotnike poljubnih oblik – lahko jih zvijemo, oblikujemo kitko, možnosti je ogromno.
6. Dobljene flancate zlagamo v pekač na peki papir in jih pustimo stati še približno 30 minut, da dodatno vzhajajo.
7. V pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija, jih pečemo približno 20 minut.
Hranilna vrednost (za 1 flancat od 15): 70 kcal, 10 g OH, od tega 1,7 g prehranskih vlaknin in 0,9 g sladkorja, 2,7 g maščob.
Preberite še: Pustni sfuzlanci
Fotografija: Anja Rutar/Zdravo z Anjo
Datum Objave: 12.2.2018 ob 13:02