Odprta Kuhinja

Šmorn, kot ga še niste poskusili

Jajca s cimetom in medom (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Spomnite se na to kombinacijo jajc s cimetom in medom takrat, ko vam ostaja nekaj kosov belega kruha ali pa bi radi porabili včerajšnje žemlje oziroma kajzerice.

Zakaj omenjamo kruh? Ker tega iznajdljiva Tatjana Jelenc, ki možu Gorazdu večkrat pomaga pri delu na kmetiji Urban Jr., vključi v ta zanimivi šmorn, začinjen s cimetom in medom. Več o novi gorenjski kmetiji, ki tam nad Železniki prisega na regenerativno kmetovanje, si lahko preberete TUKAJ.

Še ideja: zraven šmorna se lepo prilegajo sveže maline ali robide. Lahko pa na kokosovi masti popečemo narezane breskve in jih dodamo k tej jedi, ki jo lahko postrežemo za zajtrk, malico ali sladico po lahkotnem poletnem kosilu.

Jajca s cimetom in medom

Za 4 osebe.

  • 8 jajc
  • 2 kosa dan ali dva starega belega kruha (ali 2 kajzerici oziroma žemlji)
  • 3–4 dl hladnega mleka
  • žlička kokosove maščobe (lahko tudi masla ali olja)
  • ščepec soli
  • Za postrežbo: mleti cimet, med, jagodičevje, breskve in podobno

Priprava

  1. Kruh, kajzerice ali žemlje narežemo na majhne, približno pol centimetra velike kocke in jih stresemo v skledico.
  2. Dolijemo mleko, premešamo in tudi malo pretlačimo z vilicami, da kruh razdrobimo na čim manjše kose.
  3. Jajca razžvrkljamo, dodamo ščepec soli in prilijemo k zmesi kruha in mleka. Dobro premešamo.
  4. Ponev segrejemo, dodamo kokosovo maščobo in vlijemo zmes. Ko se zapeče na eni strani, razkosamo palačinko na štiri dele.
  5. Obrnemo jih, da se bodo zapekli še z druge strani, zatem razkosamo, kot da bi pripravljali šmorn.
  6. Ko je lepo pečeno, prestavimo na večji krožnik. Posujemo z mletim cimetom, pokapamo z malo medu in okrasimo s sezonskim sadjem.

Jajca s cimetom in medom ponudimo s sadjem. (Foto: Špela Ankele)
Jajca s cimetom in medom ponudimo s sadjem. (Foto: Špela Ankele)

Priporočamo še: Sataraš z jajci

 

 

Datum Objave: 4.9.2024 ob 07:09

Več iz te teme:

jajcasladicezajtrkcarski praženecstar kruh

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.