Odprta Kuhinja

Sataraš z jajci

Sataraš z jajci (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Pripravljen tako, kot so ga delale naše babice. Z veliko potrpljenja in prav nič v naglici.

Zelenjava se mora za dober sataraš primerno zmehčati, voda pa izhlapeti, da se v ponvi, polni živo pisanih barv paradižnika in paprike, nabere koncentracija okusa. Zgoščenost je pomembna tudi za končno teksturo jedi, saj lahko voda in jajca ustvarijo na videz nič kaj ugledno jed.

Zame je to krožnik, ki uteleša vrhunec poletja, ko je zelenjava na naših vrtovih najbolj polna okusa in arom. Ko v ponev, iz katere se vijejo sladke, pa tudi sveže vonjave, primešamo še jajca iz domačega kokošnjaka in sveže odtrgan majaron, zadiši po nostalgiji in babičini kuhinji.

Nekaj časa nazaj pa sem se lotila tudi sataraša iz pečice, ki ga shranimo v kozarce ali zamrznemo. Recept in video najdete TUKAJ

Sestavine

  • večja rumena čebula
  • olje ali mast
  • sol
  • 4 paprike
  • velik paradižnik (najbolje čim bolj mesnat)
  • 3 stroki česna
  • 4 jajca
  • sveži majaron
  • poper

Priprava

  1. Čebulo narežemo na tanke rezine, papriko na trakce.
  2. V ponev damo malce oljčnega olja in čebulo, ki jo posolimo s ščepcem soli. Ko se začne mehčati in oprijemati dna, je čas, da dolijemo malce vode. Dve, tri žlice, nič več. Tako bomo lažje dosegli, da čebula porumeni.
  3. Nato dodamo paprike, spet posolimo in premešamo. Ogenj zmanjšamo na najmanjšo jakost in ponev pokrijemo. Dušimo toliko časa, da paprika postane lepo mehka.
  4. Dodamo drobno narezan paradižnik in nasekljan česen. Ogenj povečamo na neko srednjo jakost. Kuhamo tako dolgo, da postane sataraš gost in v njem ni vodenih lužic.
  5. Zelenjavo pomaknemo ob rob ponve, v sredino pa ubijemo jajca. Pomešamo jih in počakamo, da delno zakrknejo, da beljak že pobeli, nato pomešamo še z zelenjavo.
  6. Začinimo s svežim majaronom in pokusimo. Po potrebi dosolimo in popopramo. Še košček kruha in dober tek!

image_alt
Riba z zelenjavo (kot iz fine restavracije)

 

Datum Objave: 16.8.2024 ob 06:08

Več iz te teme:

jajcazajtrkkosilovečerjavideo

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.