Odprta Kuhinja

So to umešana jajca? Ne, to je njihova veganska različica

Odpri galerijo
A+   A-
Umešani tofu je rastlinska različica umešanih jajc, tem pa se približa tako po okusu kot teksturi.


Recept zanje nam je s severa Evrope, kjer živi že skoraj desetletje, poslala Monika Majnik, ki v Stockholmu vodi vegansko kavarno Fern and Fika. Z njo smo se med intervjujem zaklepetali tudi o brunchu, kajti ta obrok, v katerem se prepletata zajtrk in kosilo, je v tem kraju zadnje čase sila priljubljen, tako kot  tudi umešana jajca na veganski način.

Majnikova nam je omenila še nekaj uporabnih nasvetov, denimo: če imamo črno himalajsko sol (kala namak), jo uporabimo, saj bo jedi dala vonj po umešanih kokošjih jajcih. »Če želite bolj kremast tofu, prilijte približno pol decilitra kokosovega mleka ali smetane,« nam je še namignila sogovorka.

Saj res: kaj tofu, ki je osnova za to jedi, obarva v rumenkasto, umešanim jajcem zelo podobno barvo? Uganili ste: to je kurkuma!

Umešani tofu


Za 2 osebi.

  • 250 g tofuja

  • 2 dl sesekljanega pora

  • 2 ščepa kurkume

  • dobra 2 ščepa čebule v prahu

  • (po želji) 0,5 dl kokosovega mleka ali smetane

  • malo oljčnega olja

  • ščep soli, mleti poper (po okusu) malo soli (najbolje črne himalajske)


Priprava


1. V segreto ponev nalijemo malo oljčnega olja in na njem popražimo sesekljani por, ki smo mu dodali ščep soli in mleti poper (po okusu).

2. Ko por rahlo porjavi, dodamo nadrobljen tofu ter kurkumo in čebulo v prahu.

3. Na srednji temperaturi pražimo nekaj minut. Na koncu še malo posolimo – lahko s črno himalajsko soljo, ki bo jedi dodala značilni vonj po umešanih jajcih.
Priporočamo še: Prebrancu podobna jed, ki vas bo navdušila

Fotografija: osebni arhiv Monike Majnik
Datum Objave: 23.5.2023 ob 19:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: