Odprta Kuhinja

Solata tabule

A+   A-
Telo na pomlad prečistimo, poleti pa osvežimo z izvrstno solato tabuli, v kateri igra glavno vlogo peteršilj.Arabske jedi so v naših kuhinjah vse bolj priljubljene, tudi zato, ker vsebujejo veliko zelenjave. Ena bolj zanimivih prihaja iz Libanona, njena glavna sestavina pa je peteršilj. Govorimo o solati iz peteršilja in bulgurja, ki se najbolj prileže v toplih dneh, vendar tekne vse leto. Ljubitelje peteršilja prepriča okus, poleg tega pa je to zelišče tudi zdravo. Dodatno svežino solati dajejo paradižnik in sveža zelišča, zaradi bulgurja pa je jed tudi nasitna. V nekaterih receptih namesto bulgurja najdemo kuskus ali kvinojo pa tudi druga žita bi lahko uporabili. V izvirniku se solata imenuje tabbouleh, poslovenjeno pa tabuli ali tabule.

Sestavine (za 4 osebe)


- 100 g bulgurja
- 2 velika šopka peteršilja
- 3–4 paradižniki
- 4 mlade čebule
- 1 šopek mete
- 1 limona
- oljčno olje
- sol, poper

Priprava


1. Bulgur pripravimo po navodilih z embalaže. Peteršilj operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Paradižnik operemo in narežemo na kocke.

2. Čebulo očistimo in narežemo na kolobarje. Meto operemo in drobno sesekljamo. V skledi zmešamo ohlajeni bulgur, paradižnik, čebulo in peteršilj. V drugi skodelici zmešamo sol, poper, olje in limonov sok.

3. Prelijemo po solati in previdno premešamo. Postrežemo v skodelicah, v katere smo na dno položili liste zelene solate.
Preberite še: Res veste, kje in kako zraste hrana, ki pripotuje na vaše krožnike?

Fotografija: Thinkstock
Besedilo: A.K.
Datum Objave: 4.4.2018 ob 09:04

Več iz te teme:

solatapeteršiljtabuli

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja