Odprta Kuhinja

Šopek ohrovta spremenite v to jed, da ga bodo vsi navdušeno jedli

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Za presni toskanski ohrovt imam samo en, ampak res odličen recept – čips.


Tik pred velikonočnimi prazniki si močno zaželim presne hrane. Zdi se mi, da telo prav kliče po sveži, energije polni hrani. To je čas, ko si pripravim največ smutijev, večinoma zelenjavnih. V blender gredo vsi poganjki, kalčki, nakaljena semena ajde, regrat, kar ga najdem za sproti na vrtu, peteršilj, prve koprive. Za polno mero dodam tudi mlade liste listnatega ohrovta. Po pravici povedano listnati ohrovt ne izboljša niti okusa niti barve, zato si v mislih ponavljam, kako zelo zdrav je modrikasto zelen smuti, poln vitamina C in K, betakarotena, antioksidantov in folne kisline.

Toskanski ohrovt je super zelenjava. Z veseljem sem ga obtrgavala z ogromnih stebel vso zimo in kuhala kot prilogo, v enolončnicah, s testeninami in rižem. Kuhan je odličen, presen pa ima izrazit okus po kapusnicah. Za presni toskanski ohrovt imam samo en, ampak res odličen recept – čips. Kadar spremenim velik šop toskanskega ohrovta v čips, ga z veseljem pojemo neverjetne količine. Vedno znova sem presenečena, kako je to možno. Ohrovtov čips je drobljiv, krhek, sladek, pikanten, preprosto všečen. Če ga sušite v dehidratorju, ohrani značilnost presne hrane. Hkrati lahko sušite tanke rezine rdeče pese; okusa se lepo dopolnjujeta.

Namesto prehranskih dodatkov predlagam, da to pomlad izberete raje malo več žive hrane z vitalno energijo, ki nam je v tem letnem času načeloma vsem primanjkuje. Surova, presna hrana ima bistveno več koristnih aktivnih snovi kot kuhana. Menda je še posebno ugodna za lepo polt.

Čips iz ohrovta


Za ta recept potrebujemo dehidrator (sušilnik za sadje in zelišča). Indijske oreščke namočimo čez noč ali za vsaj nekaj ur. Ohrovtove liste s kratkim ostrim nožem porežemo tik ob debeli listni žili, nato natrgamo na krpice, da bodo koščki veliki za grižljaj. V blenderju zmiksamo odcejene indijske oreščke, kvasne kosmiče, limonov sok, sol, kurkumo in mlet čili. Od količine čilija bo odvisna pikantnost čipsa. Predlagam četrt žličke. Med miksanjem prilijemo zelo malo vode, le toliko, da lahko sestavine spremenimo v gosto tekočo pasto. Boljše je, če ostane bolj gosta.

Natrgane ohrovtove listke stresemo v večjo skledo. Približno četrtino jih pustimo posebej. Ohrovt prelijemo s pikantno kremo iz blenderja in z rokami pomečkamo, da se ga krema oprime in obarva. Postopoma dodajamo še preostale liste. Če ocenimo, da je pikantne kreme premalo za ves ohrovt, posušimo raje nekaj listkov brez nje.

Ohrovt naložimo na peki papir ali na mrežico, odvisno od gostote kreme. Bolj redka krema se manj oprime listov in bi lahko kapljala z mrežice. Liste razporedimo tako, da so v eni plasti in je vsak zase. Sušimo jih čez noč oziroma 6–8 ur pri temperaturi 40–45 stopinj. Ko je čips gotov – ko je ohrovt krhek –, ga preložimo na mrežico in vključimo dehidrator še za pol ure. Tako se bo osušil tudi tam, kjer se je dotikal podlage.

Druga možnost je ventilatorska pečica. Postopek je enak, čips pa bo malo drugačen. V ventilatorski pečici, ki jo ogrejemo na 150 stopinj, se bo sušil 8–12 minut. Spremljamo, kaj se dogaja. Postati mora krhek, ne sme pa porjaveti. Čips hranimo v res dobro zaprti posodi, da se ne navlaži.
Priporočamo še: Pripomoček, ki vam bo to veliko noč olajšal lupljenje pirhov
Datum Objave: 24.3.2023 ob 08:03

Več iz te teme:

ohrovtčips iz ohrovta

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja