Špargljeva pita s slanino
Odpri galerijo
A+ A-
Izvrstna jed.
Priprava: 10 minut; čas peke: 25–30 minut.
Sestavine
- 250 g svežega razvaljanega listnatega testa
- 2 žlici oljčnega olja
- 100 g slanine
- 300 g svežega sira ali rikote (lahko po pol vsakega)
- 150–200 g kajmaka (ali goste domače smetane, lahko tudi maskarpone)
- lupina 1 bio limone
- drobnjak, peteršilj, sol, poper
- 250 g špargljev
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
2. Šparglje očistimo, po potrebi ostrgamo in odrežemo trde konce. Slanino narežemo na kocke. Zelišča sesekljamo.
3. Pravokoten model malenkost namastimo in pomokamo, nato nanj položimo razvaljano listnato testo. Testo na več mestih prebodemo z vilicami in postavimo v pečico za približno 10 minut, da se napol speče.
4. Medtem v ponvi na hitro popečemo slanino, nato odstavimo in prihranimo.
5. V posebni posodi zmešamo rikoto, kajmak ali smetano, lupino limone, vsa sesekljana zelišča in parmezan. Začinimo s soljo in poprom.
6. Pekač z napol pečenim testom vzamemo iz pečice in ga nadevamo s skutnim nadevom. Potresemo s popečeno slanino (maščobo prihranimo!) in po vrhu položimo šparglje.
7. Prelijemo še z maščobo slanine in vrnemo v pečico za 15–20 minut.
8. Ponudimo vroče po korenčkovi juhi z veliko skledo zelene solate z redkvicami.
Koristen nasvet: Nadev naj ne bo preveč tekoč, ker moramo v takem primeru dodati še jajce.
Poizkusite še: Šparglji s polento
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 14.5.2018 ob 09:05