Odprta Kuhinja

Špargljeva pita s slanino

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Izvrstna jed.



Priprava: 10 minut; čas peke: 25–30 minut.

Sestavine


- 250 g svežega razvaljanega listnatega testa
- 2 žlici oljčnega olja
- 100 g slanine
- 300 g svežega sira ali rikote (lahko po pol vsakega)
- 150–200 g kajmaka (ali goste domače smetane, lahko tudi maskarpone)
- lupina 1 bio limone
- drobnjak, peteršilj, sol, poper
- 250 g špargljev

Priprava


1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Šparglje očistimo, po potrebi ostrgamo in odrežemo trde konce. Slanino narežemo na kocke. Zelišča sesek­ljamo.

3. Pravokoten model malenkost namastimo in pomokamo, nato nanj položimo razvaljano listnato testo. Testo na več mestih prebodemo z vilicami in postavimo v pečico za približno 10 minut, da se napol speče.

4. Medtem v ponvi na hitro popečemo slanino, nato odstavimo in prihranimo.

5. V posebni posodi zmešamo rikoto, kajmak ali smetano, lupino limone, vsa sesekljana zelišča in parmezan. Začinimo s soljo in poprom.

6. Pekač z napol pečenim testom vzamemo iz pečice in ga nadevamo s skutnim nadevom. Potresemo s popečeno slanino (maščobo prihranimo!) in po vrhu položimo šparglje.

7. Prelijemo še z maščobo slanine in vrnemo v pečico za 15–20 minut.

8. Ponudimo vroče po korenčkovi juhi z veliko skledo zelene solate z redkvicami.
Koristen nasvet: Nadev naj ne bo preveč tekoč, ker moramo v takem primeru dodati še jajce.

Poizkusite še: Šparglji s polento

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 14.5.2018 ob 09:05

Več iz te teme:

špargljipitaslanina

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.