Šparglji v tempuri in drugi odlični recepti kuharskih mojstrov
Odpri galerijo
A+ A-
Na temo špargljev, tudi ocvrtih na japonski način, je izšla knjižica z odličnimi recepti, posvečena tej slastni povrtnini, ki so jo pripravili gostinci iz Vipavske doline in Krasa.
Mesec špargljevih jedi, podprt z veliko prepoznavnimi »prireditvami za dobrojedce«, Praznikom špargljev v Orehovljah, Divjimi okusi Krasa in Okusi Vipavske, se letos odvija za domačimi štedilniki. Da bi tej izvrstni povrtnini, ki ima v naši tradicionalni kuhinji od nekdaj pomembno vlogo, dodali še več žlahtnosti, so gostinci Vipavske doline in Krasa z zamejstvom, združili moči in znanje ter za ljubitelje kuhinje pripravili izbor edinstvenih receptov. Ob pomoči enogastronomskega guruja Tonija Gomiščka, ki je izbral partnerje in napisal spremno besedo, je izšla nova zbirka nasvetov za pripravo jedi iz špargljev. Bralcu ponuja tudi poučen sprehod čez zgodovino gojenja in uporabe te čudovite pomladne rastline, ki ima poleg hranilnih tudi izjemne zdravilne učinke.
Pomembne vloge špargljev v tipični primorski kuhinji se v uvodnem nagovoru dotakne tudi kuharski virtuoz Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu: »Z leti sem dojel, da je naš špargelj nekaj res posebnega. Tako kot vse rastline, ki imajo izjemno velik delež vode, ima izrazito lokalni karakter. Z vodo dobesedno potegne vase 'dušo' zemlje, na kateri raste. Zato je le lokalni in sezonski špargelj tisti špargelj, ki je bil, je in bo vedno na krožnikih gostilne Pri Lojzetu.«
Zbirka receptov ŠPARGLJI * BELUŠI, ki združuje nasvete enajstih kuharskih mojstrov iz treh primorskih gastro regij, ima pomembno poslanstvo: umestiti ta edinstven pridelek na lestvico izbranih Okusov Slovenije, ki jih tudi gostje iz tujine v času sezone ne smejo zamuditi!
Za še več mojstrskih receptov priporočamo: PRENESITE KNJIŽICO O ŠPARGLJIH
Svetovna uspešnica: šparglji v tempuri
Sestavine za 4 osebe
- 200 g zelenih špargljev
- 45 g gladke bele moke
- 1 jajce
- 80 ml hladne vode
- olje za cvrtje
Priprava
1. Šparglje očistimo, odstranimo oleseneli del, mehki del stebla narežemo na 5 cm dolge koščke.
2. Iz moke, jajca in vode pripravimo redko testo. Malo moke si pustimo, da v njej povaljamo koščke špargljev. Vok (orientalsko ponev) do polovice napolnimo z oljem, ki ga ogrejemo na temperaturo 170 °C.
3. Z jedilnimi palčkami pomakamo koščke špargljev v testo in jih po 3 do 5 hkrati cvremo v voku toliko časa, da se zlatorjavo obarvajo, nakar jih s penovko zajemamo iz olja in položimo na odcejalnik, da se posušijo (lahko jih polagamo tudi na papirnate brisače, ki še učinkoviteje vpijejo odvečno maščobo).
4. Postavitev: Na Japonskem bi vam zraven ponudili sladko-slano omako na osnovi tune, slovenski pečat pa bi lahko dali z majonezo s hrenom ali kakim zeliščem, na primer s pehtranom.
(Recept povzet po: Japanese Simple Recipes)
Prihaja tudi tiskana zbirka
Tiskana različica izide v prvi polovici maja v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku, na razpolago bo na glavnih info turističnih točkah v regiji, v branje pa jo bodo ob obisku gostiln ponudli tudi vsi v projekt vključeni partnerji.
Župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar in Tomaž Kavčič pa sta poskrbela za video prispevek, ki vas bo zabaval ob spremljanju županovega truda s pripravo jedi po receptu velikega mojstra.
Zbirka prinaša edinstven prikaz prepleta darov narave, skrbne nege in veselja pridelovalcev, skrivnosti tradicionalne domače kuhinje ter znanja in pozitivne energije sodobnih kuharskih mojstrov.
https://www.youtube.com/watch?v=k6H7pyltLq4
Naslovna fotografija: Miha Bratina
Datum Objave: 6.5.2020 ob 09:05