Strjenka z jogurtom in jagodičevjem

Lahkotna poletna sladica, ki jo lahko pripravimo tudi v kozarčkih.

Ta dobrota bo razveselila 6 sladkosnednežev.

Sestavine

Strjenka
– po 300 g jogurta, sladke smetane in mleka
– 150 g sladkorja v prahu, 15 g želatine v lističih
– 30 g borovničevega soka
– 30 g gostega jagodnega soka

Omaka
– 50 g bezgovega sirupa
– 500 g svežih jagod

Drobljenec
– 60 g zdrobljenih maslenih piškotov
– nastrgana lupina 1 limone

Dekoracija
– sveže jagodičevje (jagode, borovnice, robidnice, maline)

Priprava

1. Za strjenko: želatino namočimo v hladni vodi. Mleko in sladkor v prahu segrejemo. Želatino ožamemo in raztopimo v toplem mleku. Dodamo še tekočo smetano in tekoči jogurt. Dobro premešamo.

2. Zmes razdelimo na tri enake dele. Enega pustimo belega. Drugi tretjini dodamo jagodni sok in premešamo. Zadnji tretjini dodamo borovničev sok in premešamo.

3. Pripravimo modelčke za panna cotto (silikonske ali plastične). Vlijemo belo zmes (tretjino porcije) in postavimo za 15 minut v zamrzovalnik, da se strdi. Ko se strdi, vlijemo jagodno zmes in spet postavimo za 15 minut v zamrzovalnik. Ponovimo še z zadnjo, borovničevo plastjo. Strjenko postavimo v hladilnik za vsaj 5 ur.

4. Preden postrežemo, vsako strjenko zvrnemo v globok krož­nik in postrežemo z omako in drobljencem.

5. Omako pripravimo tako: jagode očistimo in jih s paličnim mešalnikom zmeljemo v pire. Pire precedimo, da se znebimo pešk v jagodah.

6. Čistemu pireju dodamo bezgov sok. Dobro ohladimo in postrežemo.

7. In še drobljenec: maslene piškote zmeljemo in dodamo naribano limonino lupino. Dobro premešamo in postrežemo.

8. Strjenko okrasimo s svežim jagodičevjem.

Recept: Syu Poropat
Fotografija: Špela Ankele

Preverite še: VIDEO: Najboljše polnjene paprike iz pečice

 

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana