Stročji fižol s krompirjem, kot si ga privoščijo v Prlekiji
Odpri galerijo
A+ A-
Imenitna družba na krožniku, zlasti dopolnjena z omako iz zaseke in kisle smetane.
Tako mladi krompir kot stročji fižol sta zelo hitro kuhana, zato s to poletno jedjo ne bomo preveč segreli kuhinje. Tradicionalno prleško omako iz zaseke in kisle smetane lahko malce priredimo in jo pripravimo z ocvirki, seveda pa tudi v brezmesni različici. Če bomo uporabili samo kislo smetano, lahko dodamo kar hladno. Jed je najboljša, če jo postrežemo takoj, ko so sestavine kuhane, a tudi pogrejemo jo lahko, če ne moremo pojesti vsega naenkrat. Med gretjem jo le nežno rahljamo in ne mešamo, saj bo sicer nastala na pogled neprivlačna gmota.
Stročji fižol s krompirjem
Za 4 osebe.
- 1 kg stročjega fižola
- 0,5 kg krompirja
- 1 lonček kisle smetane
- 3 stroki česna
- 3 žlice zaseke
Priprava
- Stročji fižol očistimo, operemo in narežemo na pet centimetrov velike kose. Krompir operemo, po potrebi olupimo in narežemo na dober centimeter debele kolobarje. Vsakega posebej skuhamo v slani vodi in odcedimo.
- Medtem ko se fižol in krompir kuhata, v večji ponvi razpustimo zaseko. Česen olupimo in stremo in ga dodamo v zaseko. Premešamo in pustimo na srednjem ognju, ko česen zadiši, pa dodamo še kislo smetano in segrejemo do vrelišča.
- V servirne posode nadevamo plast vročega fižola, prekrijemo s plastjo krompirja in prelijemo z omako.
Priporočamo še: Takšen je letošnji trend priprave fokač
Datum Objave: 26.6.2024 ob 07:06
Več iz te teme:
Naročite se na e-novice:
Alenka Kociper