Odprta Kuhinja

Stročji fižol s krompirjem, kot si ga privoščijo v Prlekiji

Stročji fižol s krompirjem (Foto: Dulezidar/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Imenitna družba na krožniku, zlasti dopolnjena z omako iz zaseke in kisle smetane.

Tako mladi krompir kot stročji fižol sta zelo hitro kuhana, zato s to poletno jedjo ne bomo preveč segreli kuhinje. Tradicionalno prleško omako iz zaseke in kisle smetane lahko malce priredimo in jo pripravimo z ocvirki, seveda pa tudi v brezmesni različici. Če bomo uporabili samo kislo smetano, lahko dodamo kar hladno. Jed je najboljša, če jo postrežemo takoj, ko so sestavine kuhane, a tudi pogrejemo jo lahko, če ne moremo pojesti vsega naenkrat. Med gretjem jo le nežno rahljamo in ne mešamo, saj bo sicer nastala na pogled neprivlačna gmota. 

Stročji fižol s krompirjem

Za 4 osebe.

  • 1 kg stročjega fižola
  • 0,5 kg krompirja
  • 1 lonček kisle smetane
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice zaseke

Priprava

  1. Stročji fižol očistimo, operemo in narežemo na pet centimetrov velike kose. Krompir operemo, po potrebi olupimo in narežemo na dober centimeter debele kolobarje. Vsakega posebej skuhamo v slani vodi in odcedimo.
  2. Medtem ko se fižol in krompir kuhata, v večji ponvi razpustimo zaseko. Česen olupimo in stremo in ga dodamo v zaseko. Premešamo in pustimo na srednjem ognju, ko česen zadiši, pa dodamo še kislo smetano in segrejemo do vrelišča.
  3. V servirne posode nadevamo plast vročega fižola, prekrijemo s plastjo krompirja in prelijemo z omako.

Priporočamo še: Takšen je letošnji trend priprave fokač

Datum Objave: 26.6.2024 ob 07:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper